Елха в Чернобил - Припят

Трагедията в Чернобил: 33 години по-късно Припят отново има новогодишна елха

27 декември 2019

Повече от 30 години след ядрената трагедия в Чернобил, Припат отново има своята новогодишна елха. Дръвчето бе поставено в близост до една от централните сгради в изоставения град, двореца на културата „Енергетик“, предава кореспондентът на украинския телевизионен канал ЗИК. Бивши жители са украсили елхата с новогодишни играчки и снимки от детството си.

Тук е моментът да припомним, че най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството – избухването на четвърти реактор на съветския АЕЦ Чернобил, се случва на 26 април 1986 г. Будните хора в Припят виждат ярко сияние над 4-ти реактор, като стават първите свидетели на катастрофата.

Елха в Чернобил - Припят

Според данни на Украинското министерство, общият брой на хората, участвали в справянето с последствията от аварията, достига 650 000 души. От тях около 25 000 са починали под 40 година възраст, а 200 000 са обявени за инвалиди.

В последствие реакторът е „облицован“ с пясъчни торби, олово и облян с борна киселина. През декември 1986 е завършен и бетонният саркофаг, а в края на 2016 година бе завършен новият саркофаг, който ще предпазва централата до 2116 година. Над 100 000 души напускат родните си места, а около Припят е формирана широка зона, забранена за достъп.

Куриозното обаче е, че докато в Припят отдавна не живее никой, то в Чернобил има все още останали около 500 човека, които са поели риска на своя глава.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)