traditions-Feat

Традициите в Нощта на Коледа по света

24 декември 2016

Целият християнски свят отбелязва Рождество Христово. Във всяка страна празникът си има свои традиции, а ако по друго време на годината те не се спазват особено, за Коледа се следват ревностно.  Красивата традиция на Малката Коледа у нас също е много интересна – постната трапеза, ястията и питката с късмето.
А ето как е по света:

DSC_0444-1024x680

Традицията в нощта на Коледа за италиянците повелява да се приготвят минимум 7 рибни ястия

В Италия на Бъдни вечер доминират рибните ястия – пържена риба, пушена сьомга, морски дарове и рибни салати. Така както ние спазваме традицията за 7 постни ястия, така те имат своя традиция – за 7 рибни ястия. Числото се свързва със седемте добродетеля в християнството – вяра, надежда, милосърдие, въздържаност, благоразумие, смиреност и справедливост. Освен традиционната трапеза, участие взимат празничните литургии и подаръците за децата, които не носи Дядо Коледа, а самият Исус, докато всички спят.

500xNxchristmasinitaly_stnicholas_70.jpg.pagespeed.ic.Cv7Nt-Hh10

Във Франция още на първи декември, всяко дете получава картонен календар с 24 прозорчета, зад които се крие лакомство-изненада. Когато дойде Бъдни вечер, в много части на Франция, семействата поставя пънче в камините си, което гори чак до Новогодишната нощ.

big-Christmas-interior-decoration-examples

В навечерието на Рождество Христово в Англия, децата закачат специално приготвени чорапи на леглото си или над камината в очакване на подаръците от Дядо Коледа. Сред най-интересните ястия за трапезата в очакване на Рождеството на англичаните е супата от костенурки.

Традициите в нощта на Коледа в Австралия

Традициите в нощта на Коледа в Австралия

Представите за коледно настроение в Австралия коренно се различават от тези в Европа и Америка. По това време на годината, в презокеанската държава е разгарът на лятото и летните отпуски. Температурите често надхвърлят 40 градуса, а познатата коледна украса е заменена от факли и свещи. Самото честване на празника става на открито, обикновено на плажа. Прекрасна традиция са импровизираните хорове, в които участват стотици и дори хиляди австралийци.

Традициите в нощта на Коледа в Швеция, Санта Лучия

Традициите в нощта на Коледа в Швеция, Санта Лучия

В Швеция, предвестник на коледните и новогодишни празници е празникът Света Лучия на 13-ти декември. Още през четвърти век, светицата помагала на укриващите се християни като носела храна и вода. И понеже ръцете ѝ били заети, тя слагала светещия фенер на главата си за да освети пътя ѝ. В днешно време Света Лучия се почита, като в 4:00 часа сутринта, най-малкото момиче от семейството облича дълга бяла туника и поставя на главата си венче със 7 запалени свещи. То сервира на по-старите членове от семейството кафе и сладкиши.

На Бъдни вечер шведите сервират традиционния си оризов пудинг. В него е скрита една бадемова ядка. Те вярват, че на който се падне бадема, той ще се ожени или омъжи през следващата година. През нощта подаръците на децата донася Юлтомтен (кръстоска между гном и Дядо Коледа). Те му остават купичка овесена каша и свещ на прозореца, за да не ги забрави.

Mexican-Posadas

По традиция в Мексико коледната подготовка започва още средата на декември. Коледната декорация на къщите и фасадите е под формата на зелени растения, мъх и фенери със свещи. В центъра на хола се поставя ясла обрисуваща Христовото рождество. В Коледната нощ децата спазват мексиканския обичай „пината“ – глинени гърнета пълни с лакомства и подаръци се окачват на тавана и всяко дете със завързани очи трябва да счупи гърнето с пръчка за да се сдобие с лакомствата и подаръците.

DSC_0054

По Коледа немските улици се изпълват с открити пазари, специално създадени за празниците. На 24 декември цялото семейство се събира пред трапезата отрупана с традиционни немски ястия за коледа – като се започне от печената пуйка с картофи и се стигне до традиционния сладкиш „Щолен“, който се приготвя месец по-рано.

15175473_568367290029091_1726502870_n

Австрия е страна с богати коледни традиции, като в църква близо до Залцбург се ражда известната песен „Тиха нощ, свята нощ.“. Особена почит на празника се отдава с популярната украса по гарите, с която австрийците пожелават весели празници на пътуващите, които отсъстват от дома по време на Коледа. На Бъдни вечер на австрийската коледна трапеза задължително присъства риба и картофена салата и щрудела с плодове и орехи, който се дава и на бедните хора по улицата.

Традициите в нощта на Коледа по света

Традициите в нощта на Коледа по света

Всяка година на 24 декември в Канада пламват безброй коледни лампички, с които са украсени площади, паркове и домовете. В някой части на страната из църквите се продава риба, която е уловена специално за случая. Приходите от продажбите отиват за благотворителност. Подобно на децата в САЩ, малчуганите в Канада поставят чаша мляко и чиния сладки за Дядо Коледа, да се подкрепи от дългия път. Те хвърлят моркови в двора за да нахранят и елените, теглещи шейната.

На Бъдни вечер гръцките традиции се доближават много до българските. Трапезата се нареждат постни ястия, сред които баници, ошав и сладкиши. Гърците спазват строг 40-дневен пост, който приключва на 24 декември. За Рождество Христово цялото семейство се събира на масата отрупана със салати, зелеви сърми, пити и ястия със свинско месо. На другата сутрин деца и възрастни откриват подаръци под елхата.

Christmas-in-Philippines

По Антилите няма сняг, но Коледната подготовка започва поне седмица преди самият празник. Във всеки дом има по едно изкуствено коледно дръвче, отрупано с коледни фигурки и гирлянди. Традиционните коледни ястия са кървавицата и пуншът, който се състои от прясно изцедени плодове и изсушени кори от мандарина и портокал. На Бъдни вечер антилците ядат свинско месо. А на Коледа се хранят по-постно, като в полунощ, традицията повелява да посетят църковната рождествена литургия, докато „татко коледа“ остави подаръците под елхата.

500xNxchristmas_nativity_vaticano_shutterstock_70.jpg.pagespeed.ic.QJUgqNfp7R

Основна част на коледната традиция при поляците е елхата, която е изключително голяма и отрупана с коледни играчки във всеки дом. В Полша много обичай са смесица между западно славянската култура и немско-говорящите европейски страни. Вечерта преди Коледа се сервират четен брой ястия – предимно 12 на брой, сред които са полските сладкиши „Пиеркини“ и питката с библейски мотиви „Оплатек“.

ukraine_christmas_january_2013

В Русия, Украйна и Литва се сервират по 12-ястия на Бъдни вечер. Вечерята се нарича „Свето хранене”. Традицията е цялото семейство да се събере около масата и след вечеря да се поднесат Коледните подаръци. В центъра на масата се поставя бяла кърпа, която символизира пелените на Исус, и свещ, символизираща Светлината на света. До нея се поставя питката. 12-те ястия символизират дванадесетте апостоли. В Украйна, задължително присъства зърнен пудинг, борш и варенки, както и традиционен коледен компот.
В някой славянски страни, на трапезата се оставят две празни места, намеквайки за Мария и Йосиф, който търсят подслон във Витлеем.


Където и да се намирате по света, Бъдни вечер оставя положителни емоции във всеки човек. Нека на този семеен празник, да се насладим на вкусната трапеза, споделена с любимите хора.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)