image.asp_-880x587

Традициите и народните вярвания за Никулден

06 декември 2019

На днешният ден Църквата почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец.
В народните вярвания и почитания към Светеца са възприети редица традиции за днешния ден.

Никулден

Българите почитат Свети Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките и езерата. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите. Така, на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.

IMG_0698

Задължителен елемент от никулденска обредност е консумацията на риба. Традицията повелява това да бъде шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на св. Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца, чийто празник българите наричат още “Рибни свети Никола”, “Мокри свети Никола” или “Рибена черква”.

DSC03250 (1)

На редица места в страната ни шаранът се приготвя по специфичен начин и се нарича „рибник“ – пълни се  с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Народната традиция повелява обредният Рибник и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря, а трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква.

IMG_0666

На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Едно от задължителните поверия, свързани с името на Св.Николай е традицията когато се прави нова лодка, в нея да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете.

Честит имен ден днес на  Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо!

водеща картина: „Рибари“ , Диран Саркисян

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)