64599040_1593218687478547_4231667896192860160_o-880x660

Традициите на Черешова задушница

06 юни 2020

На Черешова Задушница се почита паметта на онези, които са си отишли от този греховен свят, изпълнени с вяра в Господа. След последното явяване на Иисус Христос пред учениците му на 40-тия ден след неговото Възкресение (Възнесение Господне или Спасовден), вратите на небесното царство се отварят за починалите и затова на Спасовска задушница в Църквата се отслужва литургия и се отправя молитва починалите да преминат през тях и душите им да пребъдат в Рая.

Помени, Господи, като Благ, Твоите раби
и каквото през живота си са съгрешили,
прости, защото никой не е безгрешен,
освен Тебе, можещ и на починалите да даваш покой.
Със светиите упокой, Христе, душите на Твоите раби,
където няма ни болест, ни въздишка, но живот вечен.
Амин!

62536935_1593218984145184_1352820853204582400_n

На Задушница гробовете на починалите се прекадяват с тамян, тъй като се вярва, че тамянът „гони злото“ и прави молитвата „чиста“. Колкото по-голям е пушекът от тамяна, толкова по-надалеч ще прогони злото. Свещичките се палят като израз на християнската вяра, докато пламъкът символизира нетленността на човешката душа. Цветята, които се оставят на гроба, олицетворяват всички добри и богоугодни качества на покойника.

Неслучайно наречена Черешова задушница, защото настъпва в сезона на черешите и защото мъртвите първи „вкусват“ от този плод (червен като божията кръв и като великденските яйца, каквито се боядисват и на Спасовден, а в някои краища и на Черешова задушница), за помена преди Петдесетница в подавката задължително се включва шепа череши.

Съществува поверие, че на Задушница починалите слизат на земята и идват край трапезата, за да си вземат от храната, която е приготвена специално за помена, поради което е прието едно от местата край масата да остава незаето, първата хапка да не се изяжда, а да се поставя на земята, а вместо да се отпие, първата глътка да се излее с молитвените думи „За Бог да прости“. В някои региони от страната на този ден между съседите се раздава брашно и сол, като се счита, че така греховете на покойните ще се „стопят“.

62409010_1593219280811821_4654340446745526272_n

Друга традиция, свързана със отбелязването на Задушниците, повелява кокошките в двора на къщата да са първите, които ще опитат от приготвеното специално за помена жито. Смята се, че това ще предотврати смъртта на друг член на семейството. Прието е преди да се отправят към гробищата, близките на починалите да отворят прозорците и да ги оставят открехнати, докато се завърнат, за да могат душите им да излязат, а по пътя към гробището да се пази мълчание, за да не бъдат смутени.

62576347_1593219547478461_2639377086950670336_o

64510633_1593219660811783_3111579818836099072_o

На петдесетия ден от Великден Светата църква славослави спускането над Апостолите и Дева Мария на Светия Дух – третото проявление на триединния Бог, който раздава като дарове на хората благодатта си и най-висшите добродетели – любов, милосърдие, смирение, търпение, мир и т.н. Света Петдесетница (Осма неделя след Възкресение Христово) се чества и като деня на рождението на Християнската църква и създаване на първата християнска общност като резултат от проповедта на Апостол Петър, привлякла над 3000 души към християнската вяра. Те се събрали около Сионската горница, намираща се на горния етаж на същата сграда на хълма Сион, където се е състояла Тайната вечеря, след като видели вихреното спускане на Светия Дух под формата на огнени езици.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)