
Днес, по традиция, в красивия православен празник, посветен на Свети Николай се яде риба. Ето защо ще ви представим една задължителна рецепта за празничната ви трапеза. Тя е достатъчно популярна, но в нашето предложение има интересни хрумвания. Убедете се сами:
1 голям шаран
1 ч. ч. микс от ядки – орехи, бадеми и лешници
4 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 връзка магданоз
2 кисели краставички, нарязани на ситно
3-4 скилидки чесън
1 връзка пресен девисил
5-6 сварени кестени
1 ч. л. доматено пюре
сол и пипер на вкус
- за кората:
- 500 г брашно
- 1 ч. л. сол
- 250 мл вода
- 100 г топено масло
- 1 жълтък за намазване
- Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника. Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да престои 20 мин. През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите и останалите ядки, киселите краставички, смачканите кестени и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданоз и девисил, които са ситно нарязани предварително.
- С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С – 40-50 мин.
Резултатът е фантастичен Никулденски рибник! Да ви е вкусно!
снимка: Уютно и вкусно при Сиси
Още по темата
-
Кухня в Рая! In LIFE TV + Porto Maltese Restorant + MALL Paradise! Какво повече?
In Life TVСлед по-малко от месец подготовка и много ентусиазъм, съчетан с огромен професионализъм, от утре стартира новото ...
-
8 храни срещу лошо настроение (част II)
In TASTEВчера ви представихме някои от тях, а днес ще продължим със списъка. Ето още някои ...
-
Козунакът – хитринки и тайни
In TASTEВсяка домакиня разполага със собствена рецепта за приготвянето на козунак. Но ако следва описаните по-долу ...
-
Баварска сватба полага традициите на Октоберфест
In EVENTSКрасивата немска провинция Бавария дава на света не само прочутите коли, но и едно събитие, ...
Остави своя коментар през Facebook