herring-apple-bread

Традиционната кухня на Дания

05 юни 2019

Датската кухня е силно повлияна от германските и скандинавските кулинарни традиции. В сърцето на много ястия – риба и морски дарове, свинско месо, картофи и други зеленчуци. Ето някои традиционни датски ястия:

Маринована херинга, обикновено се сервира с къри или други подправки;

Сандвичи с черен пай;

Stjerneskud – салата от пържено или варено филе от писия, скариди и майонеза;

Røget ål og røræg – пушена змиорка с пържени яйца;

Pariserbøf – пайове с говеждо, хрян, лук и яйца;

Dyrlægens natmad – пастет от черен дроб с резени говеждо месо и лук;

Flæskesteg – свинска филе с мариновано зеле;

Картофел – пържени картофи с домати, лук и майонеза.

Smorrebrod – парче черен хляб с масло, парчета месо, риба или сирене, както и много зеленчуци и подправки. За разлика от обикновените сандвичи, той се яде с нож и вилица.

Ако искате бърза закуска, опитайте традиционно датски готварско куче, колба с различни пълнежи, включително маринати, пържен или суров лук, кетчуп, горчица и майонеза. За десерт можете да опитате “ ris à l’amande “ – оризова пудинг с бадеми и череши, или æbleskiver – глобули, поднесени с конфитюр от ягоди.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)