gevreci_susam

Традиционната трапеза за Игнажден

20 декември 2017

Игнажденската трапеза много прилича на тази от Бъдни вечер и се състои само от постни ястия. Едно народно поверие казва, че трябвало да се приготви от предната вечер… Защо не – стига да сте имали време? Но при тези интензивни предпразнични дни, дълбоко се съмнявам някой да запретва ръкави вечер, вместо да ходи по партита и забавления, затова сега си е моментът! А и типичните ястия за деня се приготвят бързо, така, че запретвайте ръкави! Заедно с мен, Мариела Нордел и Ke PASA!

Днес на трапезата си може да сложите някое от типичните Игнажденскиястия – пита, колаци, варено жито, варена царевица, боб, булгур, пълнени чушки с ориз, картофи или туршия. Аз ще ви предложа рецепта за 2 ястия, а вие решавайте! Всъщност, може и двете:

zhito-orehi

Варено жито:
250 г жито;
60 г захар;
100 г орехови ядки;
канела, стъргани бисквити
Ето и как да го приготвите: Почистете и измийте житото, като го премивате на течаща вода по-дълго време. Поставете го да се вари на умерен огън за поне 4 часа. /Ето, затова хората са казвали, че трябва от предната вечер да се почнат ястията…/. Около 15 минути преди да го извадите, прибавяте захарта и оставяте да се повари с житото. Когато житото се свари, снемате от огъня. Не го преварявайте и не допускайте да се разкашка – нека дори малко да хрупка. Прибавете ореховите ядки, стритите на брашно бисквити и задължително канела.

domashni_gevrecheta

Колаци по родопски:
1 кг тесто за хляб от бяло брашно;
20 мл олио;
10 г сусам, мак, тиквено семе
Ето как бързо и много ефектно да приготвите колаци, които са важни днес. Един задължително трябва да поставите на високо в дневната – такова е поверието за късмет. А и всеки член на семейството трябва да хапне по един за здраве и берекет. От втасалото тесто, което лесно може да приготвите или да купите готово, се късат малки парчета и се оформят кравайчета. Отгоре се надупчват с вилица и се поръсват със сусам, мак или тиквени семки. Пекат се в намазнена тава на умерен огън до леко зачервяване.

Нека днес спазим традицията и забравим за екстравагантностите! И още – никакви пари на заем! Никакви нерви и напрежение – така казват обичаите! Само си почивайте и си хапвайте жито и колачета! 

автор: Мариела Нордел

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)