IMGP4373

Традиционните ястия на Кръстовден

14 септември 2020

В народната традиция всеки Християнски празник има своята дълбока религиозна символика и традиции. Така и Кръстовден е обвързан със времето, годината, сезоните, различни вярвания и поверия. Народът вярва, че на Кръстовден „денят и нощта се кръстосват“, което ще рече, че стават равни по времетраене.

Народния празник Кръстовден е свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се “осветява” семето за посев. В някои райони той е наречен Гроздоберник, защото започва гроздоберът.

Православната църква отрежда на Кръстовден строг пост, но в народните вярвания е прието във втората половина на деня да се хапва печена кокошка и печена тиква. Именно в тази връзка ще ви представим днес традиционни рецепти и за двете ястия, взети от Русенския фолклорен район:

606a67ad-b68d-4001-b8ec-44acae7681cf

ПЕЧЕНА КОКОШКА

Излишно е да убеждаваме, че домашната кокошка има коренно различен вкус от купените пилета или кокошки. Затова, ако имате възможност да сготвите домашна кокошка – всичко ще бъде наред.

1 кокошка, цяла, ненарязана на парчета;
10г. сол;
10г. черен пипер;
20г.червен пипер;
1 пакетче масло/100г./;
клонче розмарин

Гарнитура:
600 г. картофи;
Почистената кокошка се сварява в кипяща вода, овкусена склонче розмарин и сол за около 30 минути. Изважда се и се оставя да изстине. Намазва отвън и вътре с маслото и се поръсва обилно с червен, черен пипер и сол. Поставя се в намазнена тавичка и се пече в умерена фурна, като се обръща няколко пъти и се налива периодично вода от бульона, в който е сварена кокошката. Картофите се добавят в тавата с кокошката 30-40 минути преди тя да е готова.

IMGP4373

ПЕЧЕНА ТИКВА

Тиквата се очиства от семките дълбоко, но не се бели от кората си. Нарязва се на по-големи парчета. Поставя се в по-дълбока тава, за да поеме максимално количество захар. Отделно се приготвя захарен сироп от 500 г.вода и 250 г. захар. Тиквата се залива със сиропа и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса. Пече се  около 30-35 минути. Готовата тиква се поръсва с канела и едро смляни орехи.

И…не забравяйте две много важни неща: първо – хапва се след обяд и второ – вкусно домашно червено вино!

Честит Кръстовден!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

  • 1802CocinaTurcaKebabTerneraNidoPajarito2

    Ислим кебап

    In TASTE

    Необходими продукти: смляно месо – 500 г агнешко патладжани – 2 бр. по-продълговати зелена чушка ...

  • 671dd604598da0e749019ce95e33a010_seledka_pod_shuboy_retsept_varene_yz_slyv_pechene_yz_tvoroha_1

    Сельодка под шуба

    In TASTE

    Наричат я Сельодка под шуба (сельодка – херинга). Рецептата за тази салата е доста стара и много ...

  • IMG_3919-880x586

    Коктейл Роз Гардън

    In TASTE

    В днешния летен ден ви предлагаме един интересен коктейл, който носи името на ваканционен Апартхотел Роз ...

  • IMG_7545-880x586

    Коледна пуйка

    In TASTE

    Днес ви представяме една рецепта, която спокойно може да определим като „класика в жанра“, но ...

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)