
В народната традиция всеки Християнски празник има своята дълбока религиозна символика и традиции. Така и Кръстовден е обвързан със времето, годината, сезоните, различни вярвания и поверия. Народът вярва, че на Кръстовден „денят и нощта се кръстосват“, което ще рече, че стават равни по времетраене.
Народния празник Кръстовден е свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се “осветява” семето за посев. В някои райони той е наречен Гроздоберник, защото започва гроздоберът.
Православната църква отрежда на Кръстовден строг пост, но в народните вярвания е прието във втората половина на деня да се хапва печена кокошка и печена тиква. Именно в тази връзка ще ви представим днес традиционни рецепти и за двете ястия, взети от Русенския фолклорен район:
ПЕЧЕНА КОКОШКА
Излишно е да убеждаваме, че домашната кокошка има коренно различен вкус от купените пилета или кокошки. Затова, ако имате възможност да сготвите домашна кокошка – всичко ще бъде наред.
1 кокошка, цяла, ненарязана на парчета;
10г. сол;
10г. черен пипер;
20г.червен пипер;
1 пакетче масло/100г./;
клонче розмарин
Гарнитура:
600 г. картофи;
Почистената кокошка се сварява в кипяща вода, овкусена склонче розмарин и сол за около 30 минути. Изважда се и се оставя да изстине. Намазва отвън и вътре с маслото и се поръсва обилно с червен, черен пипер и сол. Поставя се в намазнена тавичка и се пече в умерена фурна, като се обръща няколко пъти и се налива периодично вода от бульона, в който е сварена кокошката. Картофите се добавят в тавата с кокошката 30-40 минути преди тя да е готова.
ПЕЧЕНА ТИКВА
Тиквата се очиства от семките дълбоко, но не се бели от кората си. Нарязва се на по-големи парчета. Поставя се в по-дълбока тава, за да поеме максимално количество захар. Отделно се приготвя захарен сироп от 500 г.вода и 250 г. захар. Тиквата се залива със сиропа и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса. Пече се около 30-35 минути. Готовата тиква се поръсва с канела и едро смляни орехи.
И…не забравяйте две много важни неща: първо – хапва се след обяд и второ – вкусно домашно червено вино!
Честит Кръстовден!
Още по темата
-
Перуанска супа със скариди
In TASTEПеруанска скаридена супа (Chupe де Camarones) е нашето предложение за обяд днес. Дори и да не ...
-
Колко време можем да държим определени храни в хладилника?
In TASTEЯсно е, че храните, които държим в хладилника няма да останат вечно свежи. Какво обаче ...
-
Сладоледът борел ефикасно стреса
In HEALTHВ модерния 21 век едно от най-сериозните предизвикателства е борбата срещу стреса. В настоящото лято ...
-
Салата „Табуле“ с киноа
In TASTEЯстията с киноа са все по-предпочитани и често предлагани в заведенията. Те са лесни за ...
Остави своя коментар през Facebook