Традиционният карнавал "Русе - град на свободния дух"

Традиционният карнавал „Русе – град на свободния дух“

29 септември 2014

Карнавалният дух завладя Русе. В уикенда в крайдунавския град се проведе традиционният русенски карнавал. Той премина под мотото „Русе – град на свободния дух“.

XIII издание на карнавала събра стотици жители и гости на града от различни възрасти. Централните градски пространства се изпълниха с хора, облечени в пъстри костюми на приказни герои, фантастични персонажи, интересни същества.

Традиционният карнавал "Русе - град на свободния дух"

Началото на карнавала бе дадено в 15.30 часа на сцената на площад „Свобода“ с концерт на младите изпълнители от „Нова музика“. Трите лъча с участници тръгнаха от аптека „Николови“, от Вазата в Парка на младежта и от пространството пред река Дунав. Там с кораб по Дунав акостираха кралят и кралицата накарнавала. Предвождани от множество карнавалери и от духова музика, височайшите гости бяха посрещнати официално на сцената от кмета на града г-н Пламен Стоилов. Той връчи ключа на Русе накарнавалния цар. „Царю, връчвам ти ключа на този град и през следващите няколко часа ти си господар. Направи така, че тези хора да се забавляват, да са щастливи и да не забравят този прекрасен празник“, каза г-н Стоилов и допълни „Никога не сме били толкова много на русенскиякарнавал. Щастлив съм и ви благодаря, че сме тук заедно. Това, което ми се иска е подобни събития да се случват всяка седмица, този площад да е мястото, на което да се веселим, да празнуваме и да показваме, че сме град на свободния дух. Пожелавам на всички прекрасно настроение. Забавлявайте се!“.

Традиционният карнавал Русе - 2

Програмата продължи на трите сцени, разположени пред Доходно здание, пред Съдебна палата и пред сградата на Държавна опера – Русе. Водещи бяха бате Енчо, Любомир Фърков и Димитър Туджаров – Шкумбата. Участниците в карнавала показваха с гордост своите костюми и демонстрираха оригинални и нестандартни решения, свързани с празничното си облекло. За най-атрактивно маскираните деца и възрастни имаше и награден фонд, чиято обща стойност бе 3000 лв.

Традиционният карнавал Русе - 3

За всички участници и посетители на карнавала уличен театър „FIRETER“ представи спектакъла „Топките“, а за доброто настроение на присъстващите по-късно се погрижиха Ангел и Моисей. Изненадите продължиха с лазерно шоу и празнична заря.

Традиционният карнавал Русе - 4

XIII издание на русенския карнавал се осъществи от Община Русе със съдействието на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

данни и снимки: dunavmost.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)