„Трансформации”

„Трансформации”: 5 причини да прочетете тази книга

22 декември 2018

„Трансформации” е книга на младия български писател Благой Д. Иванов. Тя включва разкази на фантастична и хорър тема. Те са писани в различни периоди и ясно личи, че в творчеството на автора има развитие.

Сборникът е с добро оформление и голям плюс е присъствието на илюстрация към всеки разказ. Изданието е на Orange books и включва 240 страници.

 Корицата на книгата „Трансформации” (Orange books, 2018)

Корицата на книгата „Трансформации” (Orange books, 2018)

Предлагаме ви 5 причини да прочетете тази книга:

1. Разказите от сборника „Трансформации” са написани увлекателно като стил и изразни средства. Недостатък е на първите е, че краят им е лесно предвидим, с някои малки изключения. В следващите става по-добре и са по-заплетени. Правят впечатление великолепни сравнения.

2. Ако обичате фантастика и хорър, книгата ще ви допадне – има вампири, зомбита и всякакви същества, характерни за този стил. Има кървави случки, но описанието не е толкова натрапчиво. Забелязва се, че авторът се опитва да държи читателя в напрежение – някой път се получава, някой път – не толкова добре.

3. С напредването на страниците, разказите стават по-дълги, повествуванието се усложнява и е по-интересно. Това, което липсва осезаемо е дори намек за отговор на въпроса: Защо дадено нещо се случва? Определени случки се описват чудесно, но липсва достатъчно дълбочина, която да те накара да се замислиш за нещата от живота. Те стоят сякаш в пространството без да е ясно каква е идеята, освен да бъдат описани.

4. По всичко личи Благой Иванов има добро чувство за хумор, както личи от предговора и един от разказите, който се развива в космоса. Между другото, макар и кратък той е един от тези, които ми харесаха (не защото е кратък:) ). За съжаление в повечето липсва чувство за хумор, а от това както писателят, така и читателят могат само да спечелят.

5. Ако сте почитател на книгите и искате да дадете шанс на някой сравнително млад български автор, „Трансформации” е добра идея. Поне е сигурно, че няма да скучаете и ще искате да разберете за какво ли е написал авторът в следващия си разказ, тъй като цари голямо разнообразие в избраните теми и фантастични същества.

Вижте още: „Дъщеря на Империята”: 5 причини да прочетете тази книга

автор: Силвия Аризанова
снимка: Илюстрация от сборника „Трансформации”

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)