Жеравна 2018

Трескава подготовка за дванадесетото издание на фестивала на фолклорната носия „Жеравна“

22 юни 2019

По-малко от два месеца ни делят до поредното издание на ежегодния фестивал на фолклорната носия в Жеравна, а организаторите му вече са в трескава подготовка за събитието, което ще се проведе в дните 16,17 и 18 август. 

Ние, In LIFE сме щастливи от 5 години да ви правим съпричастни на невероятната фолклорна феерия и машина на времето, а излъчванията НА ЖИВО  он-лайн и в ефира на In LIFE TV събраха милионна аудитория в България и чужбина. Тази година Национална телевизия БЪЛГАРЕ ще ви направи свидетели на събитието.


Още по темата: Фестивалът в Жеравна – скок във времето!

20624417_685958034936682_1316314058_n

На сайта на фестивала www.nosia.bg са налични за попълване електронните форми за заявки за участие, касаещи кандидатстващите за участие във фестивалната програма, любителските клубове, школи и танцови състави за български народни танци, както и майсторите, представящи традиционни български занаяти. Заявките ще се приемат до 30.06.2019 г.

Разгледани ще са само тези, при които са спазени всички посочени във формата изисквания. Кандидатурите ще бъдат обсъдени до 10.07.2019 г. и в тридневен срок ще бъдат уведомени по телефона само одобрените участници.

Жеравна

Традиционното представяне на любителски фолклорни формации ще се състои в съботния ден, 17 август. То няма състезателен характер. Всеки клуб участва с изпълнението на две хора. Първо трябва да представи автентично българско хоро с названието и произхода му, като бъде посочен източникът, населеното място и името на човека, от когото е разучено.

Второто хоро е по избор на участниците – автентично или преработено. След това всеки клуб ще даде възможност на колеги и публика заедно да разучат стъпките на представените хора. Времетраенето на цялото участие е общо 10 минути. Одобрените за участие школи и клубове трябва да изпратят в срок до 25 юли 2019 г. музиката на двете хора по електронен път на e-mail: festival.zheravna1@gmail.com

Жеравна

Членовете на одобрените състави ползват намаление на входната такса, която за тях е 15 лева на човек общо за трите дни. Всяка група участници в представянето може да бъде придружавана от до трима организатори.

Одобрените занаятчии заплащат на място такса от 50 лева за сергия или демонстрационен кът до 2 кв.м. (или 100 лева до 4 кв.м.) общо за трите дни, като в таксата е включен пропуск само за един човек. Всички останали лица, обслужващи обекта, заплащат като останалите посетители по 25 лв. входна такса общо за трите фестивални дни. Повече подробности по темата ще откриете на страницата на фестивала www.facebook.com/festival.jeravna/

IMG_9529

Още по темата: Тежката българска сватба на Бен Крос и Деяна

Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица по старинен български обичай, на която младоженците и присъстващите 400 гости са с български народни носии, има широк позитивен отзвук.

Това мотивира създателя на „Българе” с помощта на неговите партньори Ян и Елена Андерсон, на тогавашния кмет на Жеравна Лъчезар Германов, бизнесмените Георги Манев и Калин Григоров, както и на други съмишленици, да организира много по-мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и се откъсне от цивилизацията, като направи скок век и половина назад във времето.

20953530_693571350842017_9163253770561754007_n

Основен организатор на фестивала е създадената от Христо Ив. Димитров и семейство Андерсон Фондация „Българе”. Съвместно с  Община Котел и Кметство Жеравна, Фондацията организира ежегодния международен Фестивал на фолклорната носия, чието първо издание е през август 2008 година. Неизменен домакин на фестивала през годините е екипът на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Фестивалът е частна инициатива и се издържа благодарение на приходите от входната такса и от дарения. Всяка година десетки дарители и медийни партньори допринасят за успешното провеждане на родолюбивата инициатива в Жеравна.

Традиционни спонсори на фестивала от самото му създаване са Ян и Елена Андерсон, Георги Манев и Калин Григоров. Всяко издание се осъществява с подкрепата и на десетки други дарители.

Още по темата: Жеравна: „Село ли си или картина?“

IMG_1132

Архитектурният резерват Жеравна е избран от Христо Ив. Димитров за център на фестивала. През 2008 г. е сключен 30-годишен договор с Община Котел за ползване на част от местността Добромерица край селото за място на събитието. Фестивалната територия е обособена сред боровата гора на хълма Добромерица. Фестивалът е тридневен /петък, събота и неделя/ и се провежда в предпоследния уикенд на месец август, като датите му са подвижни всяка година.

Участието в този фестивал е доброволен акт и желаещите да се включат в него старателно спазват задължителните изисквания за провеждането му. С цел да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката и максималното й приближаване до българския бит отпреди 100-150 години, действа строг фестивален правилник.

39744916_880443632154787_5124490901523005440_o

Главното изискване за прекрачване във фестивалната територия е да сте облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. През първите два дни категорично е забранено заснемането с камери, фотоапарати, мобилни телефони и др. Право на това имат само акредитирани медии и фотографите на фестивала.

Стремежът на организаторите е постигане на типичната атмосфера от годините на националното ни Възраждането в името на едно необикновено преживяване, богато на приятни емоции и оставящо незабравими спомени.

„Фестиваленъ вестникъ” излиза от 2010 г. като безплатното информационно издание на фестивала, включващо програмата му, правилника за провеждане, актуална информация, текстове с патриотични акценти, както и развлекателни страници. Вестникът е от 8 страници и се издава от Фондация „Българе”. Екземпляр от вестника получава с влизането си всеки гост и участник във Фестивала на фолклорната носия.

39742473_673977509631539_698134117782388736_o

Правилник на фестивала

Задължително е:

• Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия /автентична, сценична или стилизирана/. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи и оръжия. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Ако не сте могли да си осигурите носия, при входа на фестивала можете да си закупите или получите под наем; • За посетители входът за фестивалната територия е с пропуск, чиято стойност е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева. Пропускът представлява гривна, която задължително се носи през трите дни и се предявява при всяко влизане; • Входната такса не включва консумация на храна и напитки, както и осигуряване на фолклорна носия. Също така организаторите не поемат ангажимент за осигуряване на нощувки в квартири в Жеравна и околността. Осигурено е безплатно ползване на палатковия лагер, чиято територия е обезпаразитена и са осигурени ток, вода и тоалетни; • Участниците в прегледа на автентичния фолклор и съпровождащите ги организатори не заплащат входна такса. Същото важи и за гостите – участници в програмата, официалните гости, дарителите и медийните партньори; • Дарителите и официалните гости се настаняват в обособен за тях „Войводски кът” и са обект на специално обслужване; • Жителите на Жеравна се освобождават от входна такса. Жителите на град Котел заплащат такса от 10 лева. Жителството си удостоверяват с лична карта при влизане; • Представители на медиите се допускат в качеството си на журналисти само при предварително одобрена акредитация. Журналистически екипи с акредитация влизат като такива при персонално легитимиране с журналистическа карта от посочената медия; • Занаятчиите заплащат еднократна такса 25 лева за трите дни за демонстриране на занаяти или продажба на свои изделия на чаршията; • Редът и организацията при провеждането на фестивала се координират от специално назначен комендант; • Фестивалът се охранява от професионална охрана, която зорко следи за нарушения на правилника и има право да прилага санкции.

39741087_1454780414624203_1328149667703160832_o

Забранено е:

• Заснемането с камери, фотоапарати и мобилни телефони на територията на фестивала е абсолютно забранено през първите два дни. В границите на фестивала акредитирани професионални фотографи ще правят снимки на всички желаещи, като до кадрите по-късно ще има безплатен достъп по електронен път в сайта www.nosia.bg; • Провеждане на разговори по мобилни телефони извън определеното за целта място; • Внасянето на напитки, храна и продукти на територията на фестивала. На чаршията ще се продават достатъчно вкусни ястия, мезета, вино и ракия, лакомства; • Внасянето на всякакви изделия от пластмаса – бутилки, чаши, чинии, прибори, кутии, найлонови торбички, както и на термоси, салфетки и др.; • Внасянето на съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове, найлонови чантички, съвременна техника и прочие; • Употребата на съвременни одеяла и постелки. При входа и на чаршията ще се продават черги, завивки и битови торби; • Носенето на слънчеви очила и ръчни часовници, съвременни шапки и кърпи. Разрешава се единствено използването на калпаци, бели кърпи и забрадки; • Ползването на детски колички във фестивалната територия; • Категорично не се допускат домашни любимци; • На пушачите се препоръчва да използват кибрит вместо запалки и по възможност цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Вместо химикалка е добре да се ползва молив. Желателно е носенето на собствени нож и пешкир.

Забраната на предмети от съвременния живот се налага, за да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката в желанието ни тя да се доближи максимално до българския бит отпреди 100-150 години, което е едно от условията за провеждане на фестивала. Идеята е участниците да направят скок назад във времето, във възможно най-близка до годините на Възраждането ни атмосфера – такава, в каквато са живели нашите прапрадядовци и прапрабаби. Участието във Фестивала на фолклорната носия е доброволен акт и всеки решен да се включи в него, е длъжен да спазва огласените задължителни изисквания за провеждането му. Всичко това е замислено в името на едно различно, приятно и необикновено преживяване, което да донесе на участниците незабравими емоции, правейки ги част от родолюбивата проява.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)