Снимка: TechNews.bg

Триизмерна визуализация показва потъналите кораби в Черно море

28 ноември 2018

Интерактивна триизмерна визуализация ще показва старинни кораби, круширали през вековете и останали завинаги на дъното на Черно море край Созопол, датиращи от периода между ІV-ІІІ век пр. н.е. до ХІХ век, съобщава TechNews.bg.

Първото, което ще бъде видяно чрез очила за виртуална реалност, е огромен кораб от ХІV век, чиято конструкция се счита за прототип на кораба на Марко Поло. Уникалното триизмерно шоу ще се появи до няколко седмици в Музейко. Поетапно към изложбата ще се добавят още и още 3D модели.

Вижте още: Епизод 18: „Музейко“ – най-новият детски център

Този кораб и още над 60 плавателни съда, „спящи” на дъното на Черно море край Созопол, бяха открити като част от проекта за подводна археология Black Sea MAP – най-големият и най-високотехнологичен проект за подводна археология, реализиран в света досега. Той продължи три години и приключи в края на това лято.

Екипът включва изследователи от Центъра за морска археология в Университета Саутхемптън, Центъра за подводна археология в Созопол, водещи учени от цял свят. Експедицията се считаше за много обещаваща, тъй като на дълбочина под 200 метра Черно море е доминирано от безкислородна среда. Това означава, че всички кораби, претърпели крушение, трябва да са много добре запазени.

Доц. д-р Людмил Вагалински Снимка: TechNews.bg

Доц. д-р Людмил Вагалински
Снимка: TechNews.bg

Откритията на екипа потвърдиха тезата и дори надминаха очакванията на археолозите. Най-старият кораб, намерен на дъното, е на възраст 2400 години, сподели доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Археологическия институт с музей при БАН, който бе домакин на заключителната конференция по проекта.

В Музейко гостите ще разглеждат корабите, открити край Созопол, чрез VR хедсет, благодарение на който човек може да се „озове” на морското дъно – пред спиращата дъха подводна гледка, която археолозите-изследователи са видели благодарение на супервисокотехнологично оборудване, каквото не е използвано никога досега в подводната археология.

Освен гледката, която може да се види с 3D очилата, има и няколко десетки макети – триизмерни модели на корабите, отпечатани на 3D принтер. Заедно със снимките от експедицията, отпечатани в „плакатен” формат, изложбата разкрива всичко за уникалните находки на дъното на Черното море при Созопол. А те са наистина забележителни.

Някои кораби са уникални, защото историците знаят за тяхното съществуване само от древни рисунки и сказания. Така например, наскоро на дъното бе намерен кораб от елинистичния период. Той не е виждан никога досега от хора, освен на изображения върху древногръцки вази.

Проектът променя представите ни за историята, за корабоплаването в този регион от света, каза доц. Вагалински. Променя се и световното знание за биологията – в рамките на експедицията бяха открити уникални бактерии, които живеят в суровата безкислородна среда на дъното на Черно море.

Историята бе „пренаписана”: доказано е, че до неотдавна нивото на морето е било с около 110 метра по-ниско от сегашното си равнище, а бреговете му са се намирали на 70-80 км навътре от сегашния бряг.

снимка: TechNews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)