Трифон Зарезан в село Доброславци

14 февруари 2017

Празникът Трифон Зареззан е част от народния календар. Той се отбелязва в деня когато православната църква чества Св. Трифон. Той се празнува от лозарите, винарите и кръчмарите. Това е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработката на лозята.

По традиция обичаят се спазва за плодородие, мъжете подрязват лозята, а жените приготвят празничната трапеза, месят хлябове, пълнят кокошка с ориз, слагат на масата сланина, сирене и колбаси. В традиционната култура рязането е изцяло мъжка работа, жени не се допускат. Това е началото на селскостопанската работа в началото на пролетта, която ознаменува края на зимата.

Екипът ни беше специален гост на тържествата в село Доброславци, Софийско. Тържествата продължиха цял ден. Спазини бяха всички традиции и обичаи. Лееше се червено вино, хората от селото се забавляваха, имаше дошли от целия район. За да забавляват присъстващите бяха дошли и фолклорния ансамбъл от село Пещера, Земенска община. Хора, песни и танци забавляваха гостите. На празника беше отслужен и празничен водосвет. Кметът на селото поздрави множеството, дошло да почете празника Трифон Зарезан.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
фотограф: Антон Хариев
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)