IMG_0128

„Туризъм и традиции – цветни, забавни, атрактивни“ – един проект за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия

19 март 2018

„Цветни, забавни, атрактивни“ е наименованието на проекта  по Трансграничното сътрудничество между Областна администрация град Перник, България и Община Червени кръст – град Ниш, Сърбия. Ръководител на проекта от българска страна е г-жа Цветана Пиралкова – главен секретар на Областна администрация град Перник, а от сръбска страна е г-н Зоран Стойкович – председател на Общински съвет гр. Ниш, Сърбия.

IMG_9196

За реализацията на проекта в местността Видрище  трябва да се извършат строително-работни дейности, свързани с пътищата, свързващи отделните обекти – Воденицата, басейна с минерална вода  в селището Баня Топило, която лекува не само ставно-костни заболявания, но и стомашни проблеми и Кулата. По проекта Видрище ще бъде превърнат във важен туристически обект на територията на Ниш, Сърбия.

IMG_9560

Телевизия In LIFE e ангажирана пряко с реализацията и изпълнението  на проекта за трансгранично сътрудничество „Туризъм и традиции – цветни, забавни, атрактивни“.  Нашата медия засне филм, включващ всички обекти, свързани с проекта по трансгранично сътрудничество. Имахме удоволствието да присъстваме и на обичая Олелия, свързан с Поклади и Сирни Заговезни, както и да гостуваме в най-старото училище „Лела Попович“ в село Милковац, община Цервени кръст, Ниш, Сърбия, основано през 1834 година. 

Училище Ниш

По време на заснемането на филма екипът на In LIFE с удоволствие посети и всички забележителни туристически обекти в третия по големина град в Сърбия, който поради важното геостратегическо положение е имал бурно минало. Културно-историческите паметници свидетелстват именно за това. За нас беше удоволствие да направим стъпка назад и да влезем в машината на времето, като станем част не само от сръбската, но и от световната история.

IMG_0226

Ниш е град, който впечатлява с чар и южна топлина, град, който от векове е известен като място, в което се срещат източната и западната цивилизация, град с бурно историческо минало и уникални паметници. В Ниш никога човек не се чувства като гост, защото всички тук се чувстват като у дома си.

IMG_0211

Нишката крепост (на най-горната снимка) е символ на града и се намира в центъра. Тя е разположена на десния бряг на река Нишава и една от най-добре запазените военни сгради на Средните Балкани. Тя е построена от римляни, византийци и сърби.

IMG_9857

Черепната кула пък е единствения паметник света-кула от човешки черепи. Кулата е изградена от общо 952 черепа на избити сръбски войници, борили се срещу османската власт.

IMG_0065

Концентрационният лагер „Червен кръст“ е един от малкото запазени фашистки лагери в Европа, който и до днес свидетелства за страданията на сръбското, ромското и еврейското население, които са били жертва на немската окупация на Сърбия между 1941 и 1944 година.

IMG_0199

Централната улица на града също е много впечатляваща и е любимо място за разходка не само на жителите на града, но и на всички негови гости. Тук има запазени много автентични сгради с висока архитектурна стойност, както и множество исторически паметници.

IMG_0140

Очаквайте филмите на Телевизия In LIFE, посветени на проекта за трансгранично сътрудничество „Туризъм и традиции – цветни, забавни и атрактивни“, както и тези в предаването Voyage за един от най-красивите градове на Сърбия.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)