tokuda-locations

Турската „Аджибадем“ се изтегля от България

05 октомври 2018

Турската „Аджибадем“ се изтегля от България две години след стъпването си у нас, съобщи „24 часа“.
Групата притежава бившата болница „Токуда“ и „Сити Клиник“, болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, още един във Варна и няколко медицински дружества.

Компанията майка на турската група е инвестиционният холдинг IHH Healthcare Berhad, който има 49 болници в 9 държави по света.

IHH обаче напоследък се бори с финансови затруднения, като основната причина е сривът на турската лира, сочи доклад на Affin Hwang Capital. В средата на септември акциите на фонда са паднали с 4,35% – до най-ниското си ниво от последните 43 месеца. Нетното състояние пък намаляло с 48% до 54,9 млн. щатски долара.

50% от дълга на дружеството се дължали на “Аджибадем”. За да се справи със затрудненията в Турция, IHH планирал да преобразува дълга си от евро и щатски долари в лири, да ограничи капиталовите си разходи и да продаде несъществени активи.“Аджибадем“ и дъщерното ѝ дружество в Македония – болницата “Аджибадем Систина”, обявиха официално, че са подписали споразумение за придобиването на болница “Токуда” и нейното дъщерно дружество “Токуда груп” и за сливане с лечебните заведения в групата “Сити клиник” през април 2016 г.

След обединението „Аджибадем“ се превърна в най-големия частен доставчик на здравни услуги у нас. Стойността на сделката беше 125 млн. евро. Според Търговския регистър първоначално за сделката е ползвано финансиране от унгарската банка ОТП – собственик на Банка ДСК. В края на миналата година кредитът е прехвърлен към холандската ING bank.

В рамките на две години обаче компанията е претърпяла у нас загуби от над 24 млн. лева, като през първата година загубите са в размер на 16 млн. лева.

Загубите са на фона на почти двойно нарастване на приходите – от 53 млн. лева през 2016 г. до 123 млн. лева през миналата година.

Посредник по сделката за продажба на бизнеса на „Аджибадем“ у нас е “Райфайзен инвестмънт”.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)