
„Шу хаят чок гюзел, банъ яшамак, сиянис йок!“ – Това ми каза първото ми (и единствено засега турско гадже) след първата нощ, когато бяхме заедно. Той не беше и точно гадже защото е женен, но да речем, че беше нещо между „уан найт стенд“ и романтична забивка. „Този живот е прекрасен, но за мен няма живот без теб!“ Такива са турците – латино любовниците на Ориента – гледат те влюбено, свалят ти звезди и най-нагло те лъжат. Но пък е толкова красиво! Такава е и кухнята им – изкусителна, пристрастяваща, завладяваща, страстна!
Топ турската класика – Имамбаялдъ (на горната снимка)! За мене това си е източното Рататуй или Ориенталската лазаня. Ястието е семпло и се готви предимно от зеленчуци. Легендата го свързва с българка. Турски бей искал да опожари бедно село, но една женица излязла пред войската и го поканила да вечеря у тях. Беят бил известен с изтънчения си и претенциозен вкус. Приел предизвикателството, но й поставил условие – ако успее да го накара да яде толкова, че да „баялдиса“, ще пощади селището и ще я възнагради богато. Жената му приготвила Имамбаялдъ. Беят ял, ял, искал още, ял и на края баялдисал. Така хората и селото били спасени. Историята ми я разправи красивата майка на един от най-добрите български оперни певци – басът Диман Панчев, докато приготвяше автентичната Имамбаялдъ в уникалната си къща в сърцето на Рила планина. Ето и рецептата:
Подгответе всички съставки предварително. Добре е да пренощуват, така ястието си пуска соковете и наистина става една симфония от вкусове. Нарежете на тънки филийки патладжан (заедно с кората), големи и сочни домати, няколко глави лук, моркови, обелени скилидки чесън, 2-3 червени люти чушки, ако обичате люто. Посолете леко нарязаните филийки, оваляйте ги леко в брашно и за кратко ги запържете в загрят зехтин. Извадете и сложете в пръстен гювеч, като редите: най-долният ред изцяло покрийте с филийките изпържен патладжан, отгоре наредете ред с изпържените кръгчета домати, следва лук, наръсете чесън, морковите, лютите чушки, ситно нарязан пресен магданоз, залейте всичко с малко домашно приготвен доматен сос (смелени обелени домати с малко сол, зехтин и 2-3 с.л. доматено пюре) и редете отново патладжан, и така. Ако обичате месо, можете да вмъкнете и ред фино нарязана наденица или луканков колбас – става много вкусно, въпреки че не принадлежи към оригиналната рецепта. Последният ред да ви е отново от патладжан. Затворете гювеча и оставете да престои всичко за една вечер в хладилника. На другия ден сложете в предварително загрята фурна на 150 С и печете под захлупен капак поне 2 часа. Преди сервиране, отхлупете и оставете за десетина минути да придобие апетитна препечена коричка. Сервирайте веднага, като преди това наръсете всяка порция със ситно нарязан пресен зелен/див лук, магданоз и акомпанирайте с прясно сирене, и много червено вино.
текст: Мариела Нордел
снимка: kulinari.bg

Предишна:
Правила за корпоративни обеди, вечери и бизнес партита (част IV)

Следваща:
Турската кухня (част II)
Още по темата
-
8 любопитни факта за хляба
In TASTEХлябът е бил основен поминък и препитание много дълги години. Тази тенденция продължава дори и ...
-
Храни, които ще ви предпазят от слънчево изгаряне (Част I)
In TASTEЛятото е любим сезон на много хора, но той носи и своите опасности и последствия. ...
-
Патешко магре с пюре от моркови и фоа гра
In TASTEПатешкото магре е отличен и много вкусен продукт. Приготвянето му издава познание на кулинарията, усет ...
-
Отвориха първите бутилки с Божоле
In TASTEБожоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия. ...
Остави своя коментар през Facebook