icli-kofte-880x586

Турската кухня (част II)

24 юли 2016

Аз се предадох на турската кулинария през 1997 г. – бях в Истанбул, много влюбена и съчетанието между превъзходна Имамбаялдъ, хотел „Хаят“, точно над Златния рог и прекрасната музика на Фахир Атакоглу, може да размаже всяко сърце! Ако искате да се влюбите, отидете в Истанбул! Ще ви представя още две мои любими мои рецепти, които са не просто храна, но и история, култура, музика и най-вече – влюбване!

Ичли кюфте (на горната снимка) – едно от най-вкусните изкушения на Ориента. В България вече доста ресторанти предлагат този деликатес:

За пълнежа ви трябват 300 гр телешка или говежда кайма, 1 глава ситно нарязан лук, половин ч.ч. ситно смлени орехови ядки, половин ч.л. червен пипер (може и лют, ако обичате), сол на вкус, щипка смляна канела, малко смлян бял пипер. Омесете добре всичко и оставете в хладилника за около час, за да стегне. За обвивката ще приготвите 400 гр телешка или говежда кайма, 2 червени чушки, нарязани на ситно, 1 ч.ч. булгур (сварете, според указанията, прецедете и оставете да изстине), половин глава лук, ситно нарязана, 2 ч.л. червен пипер, размити в малко вода и 2 ч.л. брашно – да ви се получи гъста паста, 2-3 с.л. доматено пюре, сол на вкус. Сложете всичко в блендера или пасирайте с пасатора, за да ви се получи като стегнато тесто. Оставете също в хладилника за няколко часа. Вземете малко топче от пълнежа и го обвийте добре от всички страни с пастата за обвивката. Има два начина на приготвяне – по-диетичният е на фурна: Сложете готварска хартия върху тавичка, наредете кюфтенцата, напръскайте с малко зехтин и печете в предварително загрята фурна на 180 С. Обърнете от другата страна, като се запекат отгоре. По-вкусният начин е да ги изпържите във фритюрник или в тенджерка със загрята мазнина 50/50 зехтин и краве масло. Готовите кюфтенца сложете да се отцедят върху кухненска хартия. В чинията ги поръсете със ситно нарязан кориандър и акомпанирайте с млечен сос от кисело мляко с малко скълцан чесън в него, сол и ситно нарязана мента. Поднесете с ледено студен айрян: 1 към 1 смесете ледено студена вода, с разбито кисело мляко и сол на вкус.

kemalpasatatlısı

И любимият ми десерет – Татлии:

Когато бях малка, баба и дядо ме взимаха с тях всяко лято на курорт в Сандански или Велинград. Гръцката ми баба Мария обожаваше минералната вода и южната част на България. Но най-омразното ми време беше следобед защото по южняшки обичай между 2 и 4 се правеше сиеста, т.е. спеше се. И продавачите на татлии ме спасяваха от това изтезание. Минаваха по улиците точно тогава и продаваха на домакини, курортисти от едни големи тави невероятно вкусните си татлии. Първата хапка омагьосва! И оставя дълбок отпечатък в спомените от вкусове и миризми.

Правят се много лесно: Пригответе от предната вечер сиропа защото трябва да е студен. Ако залеете татлиите с горещ сироп, рискувате да ви се разпаднат. Оставете 750 мл вода да заври, изсипете вътре 1 кг захар и сложете 1-2 пръчки канела, добавете сока на половин лимон. Намалете огъня и оставете, като бъркате от време на време, докато се получи гъст сироп. Прецедете, оставете да изстине и съхранете в хладилника за няколко часа. През това време направете татлиите – Замесете тесто от половин кг брашно, 2 яйца, 200 гр захар, 200 гр кокосови стърготини, 1 ч.л. бакпулвер и 250 гр размекнато масло. Месете до получаване на гладка смес. Оставете готовото тесто да почине около час на топло. Загрейте фурната на 180 С, покрийте тавичка с готварска хартия, вземете по една лъжичка от тестото, оформете топчици, които леко сплескайте и поставете в средата един цял бадем. Печете татлиите до приятно зачервяване. Готовите залейте със сиропа и оставете на стайна температура за няколко часа, за да попие заливката. Сервирайте с чаша ароматно турско кафе и поканете някоя добра приятелка да ви предскаже голямо, страстно любовно приключение през следващата ви ваканция на брега на Босфора!

текст: Мариела Нордел
снимки: seyirkafe.com, kadinca.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)