0f9e05_0097fe47f7e5419cbe1ce83270e2aaad

Турска баклава за Курбан байрям

01 септември 2017

Мюсюлманите честват днес Курбан байрям -  един от петте стълба на Мюсюлманите. Това е празникът на вярата, истинността и искреността.
Курбан Байрам, или Празникът на жертвоприношението, е най-голямото религиозно тържество за мюсюлманите. Празненствата обичайно протичат три дни.

Курбан байрям е характерен с курбаните, които се принасят в жертва в името на Аллах. Смисълът на курбана не се състои в коленето на животното, нито в неговата кръв, нито пък в месото му. Целта на курбана се изразява в боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля. В тази връзка в Свещения Коран е казано: „Не тяхното месо, не тяхната кръв ще стигне до Аллах, а вашата набожност ще стигне до Него. Така Той ви ги е подчинил, за да въвеличавате Аллах, че ви е напътил. И възрадвай благодетелните!“

Трапезата днес е обилна, с поне 7 вида ястия и непременно завършва с многолистната баклава с орехи и студен айран.

По този повод, днешната ни рецепта е за турска баклава:

Необходими продукти

За тестото:

500-600 г брашно

2 бр. яйца

10 г суха мая

250 мл прясно мляко

100 мл сладка сметана

1/2 ч.л. шафран за цвят

200 г масло

За плънката:

350 г счукани орехи

1/2 ч.ч. грис

1/2 ч.ч. захар

1 ч.л. канела

За сиропа:

2 ч.ч. захар

1 с.л. лимонов сок

3-4 зрънца карамфил

 

Начин на приготвяне

Омесва се тесто без маслото. Втасва 45-50 минути. Разделя се на топчета с големина на ябълка. Плънката се разбърква до хомогенност. Всяко топче се разточва на тънък лист, за да не лепне се използва нишесте. Намазва се обилно с разтопено масло. Наръсва се с плънката. Навива се отново на точилката. Събира се от двата края към средата и точилката се изважда. Получената формичка се поставя в намазана с масло тавичка. По този начин се приготвят всички топчета тесто. Намазва се обилно с масло. Пече се 30-35 минути на 180-190 С. Когато е готова се полива с горещия сироп (сварени 2 и 1/2 ч.ч. вода с посочените продукти) и се допича 2-3 минути, за да поеме сиропа. Сервира се след 2-3 часа, за да омекне.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)