menemen (1)

Турският миш-маш, наречен менемен

10 август 2016

Чували ли сте някога за Менемен? Всъщност това е име на град в Турция, но много по-известно е като название на ястие. Турският менемен много прилича на нашия миш-маш. А всички ние много го обичаме, нали? Затова предполагаме, че и турското ястие много ще ви допадне и решихме да ви предложим неговата рецепта. В Турция менеменът традиционно се сервира сутринта. Ако ще се хапва за закуска, е желателно да се сготви без лук. Приготвя се в голям тиган и се хапва направо от него. За консумирането на това ястие може да не ви трябва вилица – използвайте хляб и гарантирано ще си оближете пръстите.

Необходими продукти:
1/2 гл. лук кромид стар
2 бр. зелени чушки
2 бр. червени чушки
4 бр. домати
4 бр. яйца
100 мл зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер млян
няколко стръка пресен магданоз

Начин на приготвяне:
Нарежете лука на едро и го сипете при нагорещения в тиган зехтин. Посолете малко със сол и сложете щипка черен пипер. Нарежете чушките на едро и ги прибавете към лука. Нарежете два от доматите на средни кубчета и ги сложете в тигана при останалите зеленчуци. Останалите два домата нарежете на големи кубчета и ги прибавете чак след като всичко се е задушило добре и е омекнало. Още преди да са омекнали и вторите два домата, направете четири дупки и в тях сложете яйцата. Поръсете ги със сол и черен пипер. Покрийте тигана и оставете ястието на средна температура за около 4 минути. Яйцата трябва да останат рохки. Поръсете готовото ястие с нарязан на ситно магданоз и поднесете със самия тиган на масата.

снимка: surfingtheworldcuisine.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)