768x432

Търговската война на САЩ срещу света започна

06 юли 2018

Съединените щати ще наложат мита на стоки, внос от Китай рано днес местно време, потвърди президентът Доналд Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес.

Той изрази готовност за рязка ескалация на евентуалната търговска война между двете най-големи икономики в света.

САЩ налагат мита върху вноса на китайски стоки за 34 милиарда долара – първа стъпка от потенциални реципрочни мерки с Китай. Пекин обеща да отговори бързо с мита върху американски стоки на същата стойност. Под удар са и европейски стоки-стомана и алуминий, които също ще бъдат обложени с 25% мито.

Междувременно опитите на Пекин да образува общ фронт с Европейския съюз срещу политиката на американския президент претърпяха провал. След срещи на високопоставени китайски чиновници с европейски лидери в Брюксел и Берлин тези предложения бяха отхвърлени, съобщи „Ройтерс“.

Китайците са искали ЕС да подаде заедно с тях общ иск срещу САЩ в съда на Световната търговска организация, а също така да се излезе с общ документ след срещата между лидери на ЕС и китайското висше ръководство на 16 и 17 юли в Пекин.

В замяна на това Пекин е предложил да отвори своята икономика за европейски инвестиции и да ограничи забраните за цели сектори, които важат в момента.

„Китай поиска Европа да се определи на чия страна ще застане в търговската война , но получи отказ от Брюксел и Берлин“, казва източник от дипломатическите среди на ЕС, участвал в преговорите.

След този отказ на Китай му остава само едно оръжие срещу американските мита-девалвация на юана.

 

Изтопчник: dir.bg

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)