концерт

Тържествен концерт в памет на св. Кирил и премиера

10 февруари 2018

На 14 февруари, в деня на Успението на св. Константин-Кирил Философ, от 11.00 ч. в залата на Националния музей „Земята и хората“ на ул. Черни връх № 4 Кирило-Методиевският център при БАН (КМНЦ) организира традиционното честване на паметта на св. Кирил.

Програмата съдържа представяне на първото критическо издание на Четириевангелието на цар Иван Александър (Лондонското четиревангелие) и на новите проекти на КМНЦ и тържествен концерт за старобългарски песнопения с участието на мъжкия вокален ансамбъл „Аноним“ и хора за старинна българска музика при НГДЕК „Константин Кирил Философ“. В концерта ще прозвучат 18 творби на старобългарското хорово изкуство и религиозната поезия.

На тържеството са поканени общественици, журналисти, университетски преподаватели, учени, учители и ученици от партньорски училища на КМНЦ и граждани.
Входът е свободен.

Плакатът за събитието

Плакатът за събитието

Концертът е част от комуникационната програма на КМНЦ при БАН „София – европейска столица на кирилицата“.

Четириевангелието на цар Иван Александър се съхранява Британския музей в Лондон и е един от най-важните и богато илюстрирани средновековни български царски ръкописи, емблематични за българската култура отпреди падането на Второто българско царство. Първото критическо издание, което ще бъде представено, е осъществено в рамките на международен научен проект на КМНЦ при БАН (България), Института за славистика на Виенския университет (Австрия), Департамента за езици, литератури и междукултурни изследвания на Университета във Флоренция (Италия) и Департамента за съвременни езици, литература и култура на Университета в Болоня (Италия). Публикувано е във Виена от издателство „Holzhausen“ след спечелен конкурс на Австрийския фонд за научни изследвания. Текстът на изданието е със свободен достъп на адрес: dx.doi.org/10.15661/mono/slav/tetraevangelium Всеки, който се интересува може да разгледа ръкописа онлайн и да прочете написаното в книгата.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: Детайл от корицата на критическото издание на Четириевангелието на цар Иван Александър

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)