DPP_42182

Тържествен концерт по случай 139 години от Априлското въстание

21 април 2015

По случай 139 години от Априлското въстание деца, лишени от родителска грижа и малчугани от семейства на бежанци вчера поднесоха цветя на паметника на опълченците в градинката зад Централния военен клуб. Специално за тях представители на Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха сцени от събитията на 20 април 1876г. и по един атрактивен начин запознаха най-малките с тези изключително важни моменти от историята на България.

Час по-късно в зала „Концертна“ на Централния военен клуб бе организиран тържествен концерт по случай 139 години от Априлското въстание.

По време на събитието бе даден старт на съвместен проект на Българския Червен кръст, Фондация „Юник Партнерс“, служба „Военна полиция“, Столична община, Спортен клуб „Божурище“ и Втора пожарна в София.


DPP_42148

Проектът е свързан и с инициативата „София – Европейска столица на спорта 2018 година“. Той се финансира от Столична община, негов бенефициент е Български червен кръст в лицето на Националния учебен център. Участие имат и служба „Военна полиция“ към Министерство на отбраната, Фондация „Юник Партнерс“, Спортен клуб „Божурище и II-ра РСПБЗН. Целта на проекта е децата от дома за лишени от родителска грижа „П. Р. Славейков в София, „Л. Баръмов” в с. Доганово, община Елин Пелин и учениците от 176 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Негован да бъдат възпитавани към патриотизъм и да бъдат интегрирани по-лесно в обществото, тъй като са считани за група с рисково развитие.
Във връзка с отбелязването на 139-та годишнина от Априлското въстание Атанас Стефанов, директор на Националния учебен център към БЧК заяви: „На този ден преди 139 години 10 хиляди мъже от 96 градчета и села, зле въоръжени, без сериозна подготовка с едно свято знаме „Свобода или смърт“, с една светла надежда, въстават срещу цяла империя и заявяват своето право – България да бъде свободна и независима“. Той посочи, че в този ден над 30 хил. мъже, жени и деца са избити безмилостно, опожарени са 80 села, а други 200 са напълно унищожени. „Зверствата са неописуеми“, подчерта Стефанов.
„За нас сега е трудно да си представим героизма и саможертвоготовността, които те са проявили“, каза още директорът на Националния учебен център. 

DPP_42185

DPP_42189

DPP_42197

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)