H_Kraak_186

Тържество на модерния дизайн и сивото в апартамента на моя приятел Хенинг в Берлин

22 октомври 2017

Избрах Берлин през есента за своя уикенд дестинация. Защото през лятото едва ли ще ми хрумне да се разходя до столицата на Германия – топлите морски дестинации са като магнит в горещите дни. А сега? Сега е най-естественото време да се потопиш в многолик, дързък и грандиозен Берлин. И след задължителната разходка из графитите по Берлинската стена /защото каква съм блогърка, ако не съм се снимала пред тях?/, придружена с дъжд и мрачно време, откликвам с удоволствие на поканата на един приятел за чаша чай и изискан сгряващ коняк у дома му.

Още по темата: Берлинската стена – символът на различието в идеологиите на Изтока и Запада

0d155e7b267c548ac8538badbed7c875

Хенинг е прекрасен приятел и често ме кани на гости у тях, но аз все не успявам да се добера до Берлин. Ето – сега е момента! Пристъпвам в хладната вечер по Корфюрстердам – гравната улица на вече бившия Западен Берлин. Локацията на неговия дом е уникална! Никак не се затрудних – отивам в изисканата резиденция до магазина на Гучи! Да си призная, с новите си творения Алесандро Микеле превърна този бранд в хит, а в случая – в идеален ориентир. С такъв ориентир не бих се загубила никъде!

kudamm_shopping_district_800x520

Консиерж, магичен вътрешен двор с фонтан и отлично поддържана градина. До тук – чудесно. Но то е само защото още не бях пристъпила прага на апартамента му.  Хенинг ме посреща и виждайки чадъра ми, направо ме насочи към дневното пространство, където грижливо бе приготвил чай. И коняк!

H_Kraak_186

От тук насетне – не си спомням много, но само усетих, че попаднах в един невероятен свят. Тържество на съвременната архитектура и дизайн, чисти линии, но към тях добавена онази задължителна „щипка сол“, която превръща един интериор в магия. Ако някой дизайнер ме бе попитал: Ще декорираш ли дома си в сиво? Щях да откажа категорични и бих го помолила да затвори вратата от външната страна. Но когато видях интериорното решение на Хенинг – цялото в сиво….Вече никак не мисля така. Тъкмо обратното. Ще си направя един ден и аз дома си в сиво!

Реновацията започва от ето това ниво и състояние на имота, видно от снимките, които домакинът ми показа:

IMG_2642

IMG_3223

Помислих си – този апартамент е бил във вид точно след бомбардировките в Берлин от Втората световна война. А сега…

H_Kraak_131

Дневната е обширна, обединяваща кухня с трапезария и дневна. Всеки един детайл, всеки материал е специален и дълго подбиран. И сив!

H_Kraak_145

Кухнята е решена с метални шкафове и плотове, които буквално не се усещат. Дори когато допреш ръка до плотовете – няма студенина, а нежност. Нежност от желязо. Просторната маса в трапезарията е толкова голяма, че може да събере половината премръзнал Берлин, но е уютна и сепарирана на кътове, така, че се потапяш в големите пространства, надградени с малки детайли.

H_Kraak_116

Картините са грижливо подбрани, модерни и стойностни и перфектно подредени. Естествено и осветени. Едва се забелязват насочените осветителни тела, но ефекта на осветлението и пречупването на светлината е поразителен. След това чудо, настоявам да видя всеки кът от апартамента, нищо, че знам, как това е абсолютно неприемливо за немците – да им се разхождаш из къщите и да надничаш…. И ето я спалнята…

H_Kraak_198

И банята даже….

H_Kraak_251

Не вярвах, че сивия цвят може така да ме сгрее и вдъхнови, но ето, че е факт. Благодаря ти, Хенинг! Благодаря също, че ме покани отново. И пак ще дойда, защото това със сигурност е един от най-красивите, модерни и изпипани до последния детайл апартаменти, които съм виждала!

текст: Деси Барбукова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)