question-mark-3483960_960_720

Търсят се близо 2000 учители по различни дисциплини

11 септември 2018

Дни преди началото на учебната година все още се търсят близо 2000 учители по различни дисциплини. Освен в училищата, педагози не достигат и в детските градини.

Последните данни на просветното министерство показват, че в образователната система са необходими още над 1700 учители, съобщи Нова телевизия.

Тенденцията от последните години се запазва – липсват педагози по английски език, начални и детски учители, по математика и информатика и учители по природните науки.

Точно след седмица училищният двор ще се изпълни с деца. Училищата обаче още не са намерили всички необходими педагози. След цяло лято търсене, в 125-то училище не успяват да намеря двама начални учители. Вторият опит за събеседване с кандидати в края на август също не дава резултат и ръководството потърсило пенсионирани педагози. Така математикът с 40-годишен стаж Боянка Павлова вчера започна работа като възпитател.

„Наистина донякъде това ме изненада, защото няма много млади учители, които да работят по тази професия“, казва тя.

За да преодолее недостига по-бързо, министерството на образованието разработва програма, с която да финансира придобиването на педагогическо образование от висшисти без необходимата квалификация.

От министерството на образованието уверяват, че и тази есен ще бъдат намерени учители по всички предмети. Вероятно училищните директори ще помолят за помощ пенсионираните си колеги.

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)