agoragarden_(c)vincentcallebaut

Убежището на Тао Жу в Тайван – най-екологичният небостъргач в света

18 юни 2018

Най-екологичният небостъргач в света вече се издига в столицата на Тайван Тайпе. Строежът на извитата кула, наречена „Убежището на Тао Жу”, започна през 2013 г., припомня dariknews.bg.

taozhuyinyuan_con-to_(c)vincent__callebaut__architectures

Сградата се издига в най-модерния и космополитен квартал на тайванската столица – Шиний, който е дом на множество търговски центрове, административни и бизнес гради с футуристичен дизайн, включително една гордостите на Тайван – световно известният небостъргач Тайпе 101.

taozhuyinyuan_con-detail_(c)vincent__callebaut__architectures

Екологичният „Тао Жу” се издига на над 20 етажа, а общата му площ е над 42 000 кв.м. Нестандартният дизайн е дело на белгийския архитект Венсан Калебо – формата на сградата е вдъхновена от двойната спирала на ДНК.

taozhuyinyuan_con-full_(c)vincent__callebaut__architectures

Белгиецът има амбициозна визия как трябва да изглеждат сградите на бъдещето – енергоспестяващи и поглъщащи въглероден диоксид, така че да ограничават вредните емисии и да бъдат средство за борба с климатичните промени. Такъв е и този негов проект.

Вижте още: Небостъргач, вдъхновен от яхта

Небостъргачът поглъща 130 тона въглероден диоксид годишно, което е еквивалентът на вредните емисии, които отделят 27 коли за 12 месеца. По фасадата, покрива и терасите на сградата са засадени 23 000 дървета и храсти – почти толкова, колкото има в Сентрал парк в Ню Йорк.

taozhuyinyuan_con-context_(c)vincent__callebaut__architectures

„Кулата представя пионерска концепция за устойчиво жилищно екостроителство, която се стреми към ограничаване на екологичния отпечатък на своите жители”, обяснява Калебо, който се определя като архибиотект. Сградата е изградена по начин, чрез който живеещите в нея да намалят енергийното си потребление. Дизайнът осигурява естествено осветление и вентилация, има системи за преработка на дъждовната вода и соларни панели на покрива.

taozhuyinyuan_con-fromabove_(c)vincent__callebaut__architectures

Освен екологичната си функция, сградата разполага с 40 луксозни апартамента. Всеки от тях има всекидневна, трапезария, кухня и различен брой спални. В сградата има и два супер луксозни мезонета, всеки от които се простира на над 500 кв.м. Тя предоставя и други удобства като гараж и фитнес център, които също са с естествена вентилация и светлина. Освен това живеещите в модерната постройка могат да се насладят на зашеметяваща гледка към най-интересния район на Тайпе или пък да поплуват в закрития басейн на небостъргача.

снимки: skyscrapercenter.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)