zx860y484_3109200

Уволнен инженер съди „Гугъл“ за дискриминация към белите мъже и привържениците на Тръмп

09 януари 2018

Бивш инженер на „Гугъл“ съди компанията, че го е дискриминирала заради това, че е бял мъж, и заради консервативните му политически възгледи, информира dnevnik.bg. Миналата година Джеймс Дамор възмути колегите си с вътрешна паметна бележка, в която приписваше разликите в позициите и заплащането при жените и мъжете на биологическите им характеристики. „Гугъл“ го уволни, задето разпространява полови стереотипи. В последвалите месеци наказанието бе широко обсъждано сред десните американските блогъри, а по-късно негов адвокат стана член на Републиканската партия.

Според иска компанията не е успяла да защити свои служители, особено бели мъже, от тормоз заради подкрепата им към президента Доналд Тръмп или консервативните им убеждения. „Гугъл“ е обвинена и че има таен „черен списък“ на консервативни медийни личности, които не допуска в офисите си. Искът е колективен и в него участва още един служител на компанията, уволнен през декември.

През 2017 г. американското Министерство на труда обвини фирмата в „екстремна дискриминация в заплащането“ и група жени също заведоха колективен иск срещу системното подценяване на труда им, припомня в. „Гардиън“.

Документите, представени от Дамор, са над 100 страници копия от вътрешната комуникация. Един от цитатите на мениджър гласи: „Има определени „алтернативни възгледи, включително различни политически възгледи“ и не желая хората да ги споделят спокойно тук. Можете да си мислите, че жените или малцинствата са неквалифицирани () но ако го кажете на глас, тогава си заслужавате последиците.“ Друг: „Имам черен списък с хора, които никога няма да позволя да влязат в или да се доближат до екипа ми заради възгледите и отношението им към колегите. Днес списъкът стана малко по-дълъг.“

Защо бе уволнен Дамор?

Паметната бележка на Дамор обвиняваше „Гугъл“, че общуването в компанията се е изродило до „ехо стая“, която възпрепятства откровените дискусии, и твърдеше, че опитът да се изравни броят на мъжете и жените в работната сила и на ръководните постове е довел до екстремни възгледи и авторитарни мерки. Той твърдеше още, че проблемът се дължи и на биологическите разлики между двата пола. Дамор даваше няколко препоръки за увеличаване на броя на жените в техническата индустрия, сред които: понеже жените са по-емпатични и склонни да работят в екип, този тип дейности могат да бъдат разширени; жените са по-склонни към тревожност, тоест стресът на високите постове трябва да бъде намален, за да могат те да се развиват спокойно на тях; стереотипите по отношение на ролята на мъжете също трябва да бъдат разчупени – ако те имат право да са „по-женствени“, разликата между двата пола ще намалее, което ще намали и пропастта в представянето им на работния пазар. Инженерът критикуваше компанията за досегашните политики, които предоставят допълнителни обучения само на хора от определен пол или раса и дават предимство на кандидати с различен произход. След вътрешен скандал бележката бе разпространена публично и два дни по-късно Дамор бе уволнен.

Изпълнителният директор на „Гугъл“ Сундар Пичай отвърна, че „предположенията, че група наши колеги имат черти, които ги правят по-малко пригодни биологически за работата, са обидни и неприемливи“.

снимка: Associated Press

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)