Удивителните картини на един сляп художник (видео)

Удивителните картини на един сляп художник (видео)

26 юни 2015

Казват, че изкуството е преди всичко друго „усещане“ и това, което ще ви разкажем, потвърждава изцяло тази теза. Защото невероятните картини, които виждате, са дело на човек, който отдавна не може да вижда, но това не му пречи да създава шедьовър след шедьовър.

Удивителните картини на един сляп художник (видео)

Роденият в Дентън, Тексас Джон Брамблит губи зрението си през 2001 година след тежък пристъп на епилепсия, но вместо да се отдаде на самосъжаление, намира смисъла на живота в любовта си към живописта.

cowboy-sunset_original

За да реализира идеите си, американският творец разработва свой тип техника на рисуване, като първо създава контури на рисунките си със специален материал, а после запълва очертанията с различни цветове.

concert

И тъй като е сляп, за да разпознава кой цвят кой е, използва в студиото си тубички бои с Брайлови символи, а когато смеси отделните цветове, ги записва на определени рецепти. Научава се да прави разлика между отделните нюанси и тонове на базата на плътността и лепкавостта на боята, казвайки, че всяка една има отделно усещане при допир – една е като паста за зъби, друга – мазна като хайвер.

Човек има много сетива и когато загуби едно от тях, може да развие останалите. Когато ослепях, започнах да използвам сетивата си по нов начин, опитвайки се с тях да правя същото, което преди правех с очите си. Знаейки къде съм стигнал днес, няма как да не съм оптимист за бъдещето„, разкрива Брамблит.

John Bramblitt Tutt'Art

През 2015 г. той вече е толкова популярен, че негови творби са показвани в изложби над 20 страни по света, а историята му е заснета на документален филм, избран за най-вдъхновяващото видео на 2008 г. в YouTube.

meltinginthemusic

И за да докаже, че и сърцето му е голямо, Джон Брамблит провежда безплатни уъркшопове за деца, които не могат да си позволят разходите по ходене на уроци, като те включват както съвети за начинаещи и професионални художници, така и адаптивни техники за хора с увреждания.

текст: Митко Попов
снимки: bramblitt.myshopify.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)