TON_5136

Удоволствието Екопътека!

18 октомври 2015

През цялата седмица скачаме от задача в задача, синхронизирани със забързания ритъм на града. Дневният график на повечето от нас е познат до болка – събуждане, чаша кафе, колата, работата или офиса, компютъра и после обратното движение: колата, в къщи, пак технологии и…лека нощ! Намираме все по-малко време за движение,  спорт и докосване до природата. А после се чудим на изобилието от стрес, застоял начин на живот и наднормено тегло. През изминалата седмица бе оповестена тревожната статистика на  сдружение „BG Бъди активен“, според която над 500 000 европейци умират от застоял начин на живот и последствията, до които той води. Обездвиждането е особен проблем сред младите хора и всеки 4 от 5 деца и младежи страдат от него. Във времето на технологии, таблети, компютри и телефони, се появи един нов, при това значим проблем – липсата на движение, спорт и физическа активност. Това бе и тема в провелата се през седмицата пресконференция по повод едномесечното турне  на Ансамбъл Българе в Холандия. Идеята да наложим танцуването на български фолклорни хора и т.нар фолкнетика е българската рецепта срещу този огромен проблем. Има и още много други начини за физическа активност и когато те са и свързани с природата, се получава още по-красиво и релаксиращо.

TON_5028

Ето защо ние, екипът на In LIFE с удоволствие се присъединихме към откриването на най-новата Екопътека у нас в околностите на град Земен. Есенният ден благосклонно вдигна мъглите си около 10 часа в съботното утро и ни подари светлина, а по-късно и слънце.  Сборният пункт на ентусиастите бе на прочутият Земенски манастир, културно-исторически паметник, защитен от ЮНЕСКО, който се намира на около 2 километра от центъра на града. 

TON_5077

Земенска планина, където е разположен манастира е красива и винаги се е радвала на вниманието на планинари и любители на разходките сред природата. В същото време, другият маршрут, любим на природолюбителите е живописното дефиле на река Струма, което започва отново от град Земен.

TON_5090

Хубавата идея на тази екопътека е да свърже тези два маршрута помежду им и да подари на туристите и на всички почитатели на движението сред природа един живописен и наситен с атракции маршрут. Създаването на модерни и съвременни условия за туризъм с цел развитие на региона е една от основните цели на Община Земен и тя крачка по крачка я постига. След изграден стадион по най-високи европейски стандарти, след създаване на националната Инициатива „Манастирите на Краище – Новата Света гора“ с цел популяризиране на културното богатство на района, както и много други стъпки в посока развитие на туризма, ето че вече има реализирана и една зелена и много красива идея.  Екопътека „ЗЕМЕНСКИ ПРОЛОМ“ е изградена с финансовата подкрепа на Програма за развитие на селските райони.

11125582_362179617314527_870293844_n

Получава се един прекрасен туристически маршрут, само трябва да стигнеш до гр.Земен. Това не е особено сложно, защото се намира едва на 62 км. от София, има влак, а и пътя с автомобили е добър и удобен. Тръгваш от центъра на града по пътя за Земенския манастир, потапяш се в забележителната му история  и безценни богатства от ранносредновековна архитектура и стенописи, почиваш в манастирския двор, наслаждавайки се на красивите пейзажи, а после поемаш по Екопътеката.

TON_5049

Екопътеката е с дължина от 2950 м., води своето началото от местността „Орлово гнездо“ при Земенския манастир и завършва в местността „Широка орница“ над I-ви тунел по ЖП линията Земен-Кюстендил. По екопътеката са изградени четири бивака за отдих, забавления и спорт, съоръжени с навеси, беседки и пейки, детски площадки, фитнес на открито, барбекю и алпинеум.

TON_5103

Така всички са доволни – децата, защото имат забавления и не скучаят по време на планинските разходки; родителите, защото могат да похапнат по беседки, масички и пейки предварително приготвеното в раницата и най-вече – всички да се наслаждават на приказната гора, природните красоти и пейзажи, които се разгръщат на всяка крачка.   В рамките на биваците е изградена и алейна мрежа от трошен камък.

TON_5063

Преминавайки по екопътеката можете да се насладите на чудесната панорама на Земенската котловина и гр. Земен, на причудливите скални форми и образувания по Земенския пролом, и да опознаете редица редки, ценни и лечебни храсти и треви и богатия орнитологичен свят. 

TON_5059

През есента представлението от цветове, които гората поднася е неописуемо. Ние особено се забавлявахме с гъбите, които срещахме от двете страни на пътеката. Гората се опита да ни предизвика с червена и бяла мухоморка, после дори със зелена, но ние твърдо не се поддадохме на провокацията. Е, добре де, откъснахме си една прекрасна сърнела, но само след задълбочени конкултации с почти всички останали участници в похода и познавачи.

TON_5133

TON_5107

TON_5127

TON_5069

Маршрута е повече от приятен и никак не е тежък. Неусетно преминаваш през почти 5 километровото трасе. И изпълваш  съзнанието си с красивите картини, чистиш токсините и стреса, натрупан в мозъка от забързаното ежедневие. Вървиш и …всяка една крачка ти дава повече живот!

TON_5051

И знаете ли, всъщност, кое бе най-хубавото в този Първи масов ЗЕЛЕН ПОХОД в Земен по новата екопътека? Хора от различни възрасти се присъединиха към него – и млади и стари! Но ние особено се развълнувахме от малката къдрокоса красавица, която се срамуваше достатъчно, за да си каже името, но тя е само на годинка и половина и извървя целия преход. Радвахме й се от сърце! 

TON_5086

Направете го и вие! Горещо препоръчваме този маршрут! Изпробвано от IN LIFE!

редактор: Валерия Симеонова
снимки: Антон Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)