уиски

Уиски – най-мъжкото питие във факти

14 април 2015

Нима има по-приятен начин да разпуснеш вечерта след напрегнат работен ден от това да си налееш чаша ароматно, меко (малцово) уиски?! Любимата алкохолна напитка на голяма част от силния пол по света има и доста любопитна…

История:
- за нейни създатели се считат едновременно… Шотландия и Ирландия. Първите, защото именно там за първи път се появява уискито (1494 г.), докато вторите са тези, при които за първи път се появява писмено сведение за това как се приготвя (1172 г.). Ирландците твърдят, че начинът на производство е дело на Свети Патрик около 400 г. след Христа и именно те са народът, научил конкурентите как се дестилира алкохолът. Спорът е валиден и до днес, като от това как се изписва, можете да се ориентирате къде е произведен – едните го изписват Whiskey, другите – Whisky.

Къде е популярно уискито?
Освен в двете горепосочени държави, уискито е сред предпочитаните алкохолни концентрати и зад Океана – САЩ, като в тези три страни се счита, че е с най-високо качество. За разлика от Европа обаче, в Америка наблягат повече на бърбън и тенеси уиски (малко по-долу ще разберете разликата), докато в Шотландия и Ирландия – скоч и малцово уиски.

whiskeybarrels

Каква е разликата между отделните видове:
Скоч (Scotch) – шотландското уиски е единственото, което има право да носи подобно название на етикета си. Дестилира се минимум двойно и отлежава поне три години (най-често в торф, откъдето и идва опушеният вкус). Разделя се на малцово и зърнено.
Айриш (Irish) – отгледано и дестилирано (поне три пъти) в Ирландия, като е с малко по-сладък вкус от шотландското. Причината – бъчвите, в които отлежава, преди това са съхранявали шери или ром и допринасят за обогатяването на вкуса му.
Бърбън (Bourbon) – това е типичното и най-популярно американско уиски. Произвежда се в щата Кентъки, като се прави от пшенична смес с поне 51% съдържание на царевица. Към него се добавя само вода, а отлежава в опушени дъбови бъчви (оттам идва кафеникавия меден цвят). Понякога се добавя карамелен оцветител, който се маже по вътрешността на бъчвите и ванилена нотка, но в повечето случаи производителите предпочитат да не променят вкуса с различни съставки.
Тенеси уиски (Tennessee Whiskey) – също се прави от 51% царевица, основната разлика е, че е по-сладко от бърбъна, тъй като се филтрира през кленови въглища, които променят и омекотяват вкуса му.

whiskey-bottles

Произход на името:
Създатели на определението „уиски“ са войниците на британския крал Хенри II. Тъй като изпитвали силни затруднения да произнесат келтското Uisge Beatha („жива вода“), започнали да го произнасят единствено Uishgi, а през годините името се променило до настоящото „уиски“.

maccalan_1946

Най-скъпото в света е:
Факт е, че качеството на любимата напитка не винаги отговаря на цената си, но когато говорим за ценители-милионери, това едва ли е от чак такова значение. Без да сме имали удоволствието да преценим лично дали бутилката малцов Macallan от 1946 г. си заслужава 460 000 долара (използвани за благотворителност), спокойно можем да я определим като най-скъпото уиски в света.

Съвет от ценители:
За да се насладите максимално на вкуса на уискито, никога не го смесвайте с лед (една от често допусканите грешки). Най-силно и ефектно то се усеща, когато го пиете чисто или с чаша вода (но отделно).

текст: Митко Попов
снимки: Buddyloans.com, Updatetrends.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)