Унгария е голяма любов

Унгарската кухня (част I)

05 януари 2016

Унгария е голяма любов! Ако има нация, която да съчетава всичко – немска дисциплина, южняшка жизнерадост, екзотична красота, добри обноски, разбиране за кухня, уникална музикалност, това са унгарците. Влюбена съм в страната и хората! И периодично се връщам там да се заредя с добро настроение, вдъхновяваща култура и кулинарно щастие. И винаги ми се случват прекрасни неща!
Ако отидете в Будапеща не пропускайте избата на хотел Хилтън – построен е върху руини на манастир до хълма Гелерт, точно над рибарската стена. Помещението се намира в нещо като пещера, изсечена вътре в скалата и е много малко – вътре има само 2-3 масички. Стените са претрупани с редки вина, на дървените маси са запалени свещи и един цигулар прави обстановката още по-романтична. За прилична сума можете да дегустирате до 12 вина и да замезвате с превъзходно сирене. Другото място, което не трябва да пропускате, е ресторанта класика Гундел. Добре е още преди пътуването да си направите резервация защото листата на чакащи понякога е седмици. Специалитетът е безспорният кулинарен символ на Унгария – гъшия дроб. Тука ще ви представя една от рецептите на ресторанта. В никакъв случай не пропускайте и къпане в някоя от обществените бани на Будапеща с гореща минерална вода. Хотел Гелерт има елегантен басейн в стил арт деко, но аз предпочитам класическата градска баня. И не на последно място посетете концерт с унгарска народна и циганска музика. Преди няколко години националният им оркестър гостува в НДК и преживяването беше разтърсващо. Единственото, което трябва да внимавате е да не се влюбите защото то неминуемо ще се случи.

Гулаш – безспорната унгарска класика!
Има много рецепти, аз я правя, както я ядох в едно село до Сръбската граница. Някои акомпанират гулаша (на горната снимка) с ориз, други слагат макарони, трети са привърженици на сварените картофи или кнедлите. Става еднакво вкусно с всичките тези добавки. Запържете в олио ситно нарязани 2 глави лук, като станат златисти, прибавете 2-3 червени чушки, също нарязани на ситни кубчета, изчакайте докато омекнат и прибавете 1 с.л. червен пипер и веднага разбъркайте да не загори. Изсипете без да чакате 2 ч.ч. предварително обелени, изчистени от семките и нарязани на ситни кубчета домати. Добавете 2 с.л. доматено пюре и прибавете половин литър говежди бульон. Разбъркайте добре всичко. Ако се спрете на варианта с картофи, сега е момента да ги изсипете вътре – нарязани на дребни кубченца. Въобще, всичко в гулаша се реже на много дребни парченца. Намалете котлона, захлупете и оставете за 20-30 минути без да отхлупвате. Разбъркайте отново и прибавете щипка захар, сол на вкус. Пробвайте дали картофите са се сварили, сосът трябва напълно да се е разврял, да е станал хомогенна смес. През това време запържете отделно в малко олио месото, нарязано на кубчета. Оригиналната рецепта е с телешко бон филе или ентреко, но става вкусно и със свинско, дори с филе от елен. Не запържвайте дълго и много – само по няколко секунди от всяка страна, колкото да се запечатат парчетата и да не им изтече сока, за да останат сочни. Изсипете месото в соса, а в маслото сипете 1 с.л. брашно да се запържи. Размийте го с малко течна животинска сметана и изсипете също в соса. Разбъркайте всичко много добре и оставете на съвсем слаб огън за десетина минути. В дълбока чиния сипете предварително сварените макарони или кнедли, или пък ориз и отгоре залейте с гулаша. Поръсете със ситно нарязан зелен лук и пресен магданоз. Можете да сложите и лъжица заквасена сметана най-отгоре.

cake-banner

Гараш торта
Макар, че е известна в България, тортата е творение на известен унгарски майстор сладкар. Това е една от малкото торти, които нямат грам брашно. През соца беше един от най-изкусителните и скъпи деликатеси, спомням си, че в сладкарниците едно парче струваше два лева и нещо, а в ресторант – пет лева.
За блатовете разбийте 10 яйчни белтъка на твърда пяна и прибавете постепенно 400 гр захар и 1 ч.л. лимонов сок. На края прибавяйте лъжица по лъжица като бъркате внимателно 300 гр смлени орехи. Формата, в която ще печете блатовете, покрийте с готварска хартия за печене. Изсипете ¼ от сместта – трябва да ви се получат 4 блата. Печете до порозовяване на 150 С около 20-30 минути. Готовият първи блат веднага намажете със следния крем защото, когато изстине и почва да се чупи: Пригответе водна баня – в голяма тенджера сипете вода да заври, отгоре сложете друга тенджерка, но да не докосва водата, сипете вътре 100 мл прясно леко затоплено мляко и добавете предварително разтопен 200 гр шоколад като бъркате непрестанно, добавете бавно като продължавате да бъркате смес от предварително разбити 6 жълтъка с 50 гр захар – до побеляване, към които постепенно са прибавени 380 гр меко краве масло. Гледайте да не ври водата в долната тенджера прекалено силно, за да не ви се пресече сместа, тъй като има в нея яйца. Целта е да ви се получи гладък лъскав крем. Когато е готов, махнете го от водната баня. Сложете отгоре готовия втори блат и пак намажете с крема и така до последния, който обаче не мажете защото ще покриете цялата торта с шоколадова глазура: Настържете 150 г черен шоколад и прибавете една пълна лъжица какао, 1 чаша захар, 1/2 чаша вода. Сложете сместа на огъня да ври до сгъстяване и бъркайте, докато се получи гладка смес. Оставете в хладилника да стегне за няколко часа. Гарнирайте с настърган шоколад и смлени орехи.

Langos 2

Лангос
Още една рецепта, която е по-известна извън Унгария. В Швеция направо е национално ястие по панаири и луна паркове, а в България е известна като мекици. Сервират се с различни допълнения – има варианти със заквасена сметана, ситно нарязан червен лук и червен/чер хайвер или пък със заквасена сметана и обелени, сварени арктически скариди. Сладкият вариант е с разбита животинска сметана и сладко от ягоди.
За тестото разбъркайте 2 ч.ч. брашно, 1 пакет суха мая или 20 гр прясна, размита с 1 чл захар в четвърт чч затоплено мляко, половин ч.ч. вода и 1 ч.л. сол. Омесете добре до получаване на гладко и хубаво тесто. Оставете на топло да втаса и след това го разделете на десетина малки топчици. Разтеглете ги, като мекици и ги пуснете във врящо олио, като запържите от двете страни до златисто. Поставете върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината. Ако ги поднасяте соления вариант, намажете ги с четчица със следната смес: равни части затоплено краве масло и зехтин и 1 чл счукан чесън в тях. Сложете върху всеки лангос по лъжица заквасена сметана, малко червен или чер хайвер, ситно нарязан червен лук и за финал поръсете със ситно нарязан зелен лук.

(следва продължение)

текст: Мариела Нордел
снимки: dinnerwithjulie.com, garashcake.com, kuechenzaubereien.blogspot.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)