Dobos_cake_(Gerbeaud_Confectionery_Budapest_Hungary)

Унгарската кухня (част II)

06 януари 2016

Унгарките са всеизвестни красавици, но унгарските мъже са ненадминати чаровници и галантни кавалери. Аз за малко да си разваля един годеж и да ликвидирам една сватба преди почти двайсет години. С унгарския ми партньор имахме бизнес отношения от около година и при една от срещите ни той ме покани на вечеря. Беше неземно – седяхме в ресторант на хълма Буда, Дунава светеше под нас, хапвахме от най-вълшебния гъши дроб, пиехме Токайско вино и по едно време той ми хвана ръката. Аз малко се смутих защото бях сгодена, той също, дори след 3 дни щеше да е сватбата му, но толкова ми харесваше като мъж, че не се дръпнах. След вечерята отидохме веднага в хотела ми и се хвърлихме в огромното легло на Уестин. Беше луда нощ. Малко преди разсъмване той ме повлече навън – да сме се разходели край Дунава, трябвало нещо важно да ми кажел. И точно, когато слънцето изгряваше, той ме погледна в очите, и ми каза „Мариела, не се омъжвай! Ние сме един за друг! Аз веднага ще говоря с годеницата ми и ще отменя сватбата. Остани при мен!“. За съжаление аз не споделях възторга и чувствата му, та, криво-ляво успях да го убедя да не разваля хубавата работа, ами кротко да се върне при годеницата си. Тя беше от супер богато семейство – баща й – един от най-едрите индустриалци на страната, и за неговата кариера това беше супер важно, а и той преди ми разправяше, че се обичали и живеели от 2 години заедно. Не знам какво му беше станало през нощта на тоя човек, явно Будапеща има такова въздействие… Повече не го видях, прекратих всякакви бизнес отношения и не знам дали се е оженил, но искрено се надявам да го е направил! Стига вече спомени, да започваме с останалите ми любими рецепти… 

Добуш торта
За блатовете – разбийте 6 големи яйца, но не веднага извадени от хладилника, трябва да са на стайна температура, със 150 гр пудра захар и 1 пакетче ванилия. Трябва да побелеят яйцата и да стане твърд крем. Добавете бавно, като бъркате 130 гр брашно. Готовата смес сипете на много тънък пласт в тавичката за печене, предварително покрита с готварска хартия. Трябва да ви излязат 6-7 блата. Сложете на 150 С и печете 20-ина минути. Първия блат намажете със следния крем: Пригответе водна баня – сложете в тенджера вода и отгоре друга тенджера, но така, че дъното й да не докосва водата. Когато водата заври, сипете в горната тенджерка 120 гр фино натрошен или настърган шоколад, като започне да се топи, добавете 2 с.л. какао, 130 гр захар, 1 пакетче ванилия. Махнете от банята и разбийте добре с миксера като прибавите 1,5 ч.ч. размекнато краве масло. Трябва да ви се получи пухкав крем. След като намажете с крема първия блат, покрийте с втория, намажете и него и така до края. Последния блат не се маже с крем, а се залива с карамел: ¾ ч.ч. захар се залива с 3 с.л. вода и 2 с.л. лимонов сок, загрейте всичко в тенджерка до получаване на течен карамел. Намажете последния блат с карамеления сос докато е още топъл. Последният блат предварително нарежете на порции, които намазвате поотделно с четчица с карамела, иначе като стегне и ще ви се начупи, когато се опитате да нарежете тортата. Сложете в хладилника да стегне (на горната снимка).

hungarian buns2

Жьомле
3-1/2 ч.ч. брашно се размесват с 2 ч.л. сол, 1 яйце, 2 с.л. олио и 2-1/2 ч.л. суха мая, предварително размита с половин ч.л. захар в 1 ч.ч. топла вода, докато шупне. Омесете гладко тесто и оставете да втаса на топло. Разделете на 12 топки, които поставете в тавичка и отново оставете да втасат. Преди да сложите питките за печене, намажете с 1 разбито яйце. Печете до зачервяване на 175 С в предварително загрята фурна.

Chicken liver pate with bacon and Armagnac

Пастет от гъши дроб
Невероятен деликатес и много лесен за приготвяне, стига да намерите гъши дроб. В големите вериги продават замразен. В такъв случай оставете за 1-2 дни да се размрази добре в хладилника. Изчистете дроба от вени и ципи, ако не е почистен предварително. Осолете го, намажете го и с малко смлян бял пипер, натъпчете го в порцеланова форма с капак за печене на пастет и го залейте с 1/5 ч.ч. вино порто или бяло токайско вино. Захлупете и печете на водна баня – формата поставете в тавичка с вода, но да не достига водата повече от 2/3 от ръба на формата, на 150 С за 45 мин. След като изстине, го оставете в хладилника за 2 дни, чак тогава пристъпете към консумация. Ако нямате от специалните порцеланови форми, можете да ползвате метална или от фолио и завийте хубаво отгоре с алуминиево фолио.

Foie_gras_en_cocotte

Гъши дроб соте
Приготвянето е много семпло, но силата е в акомпанимента. Аз лично го обичам, както го предлагат в ресторант „Гундел“ в Будапеща – на канапе от пържен хляб, с пържена конфит ябълка, прясна смокиня и крема сирене „Филаделфия“. В краве масло запържете филийка тост от бял хляб, като предварително изрежете корите. Оставете върху кухненска хартия да попие мазнината. В тигана запържете един слайс ябълка – обърнете от двете страни, да се получи златиста коричка. Извадете ябълката и също я оставете да се отцеди върху кухненска хартия. В маслото прибавете 1 ч.л. кафява захар и като се разтопи, деглазирайте с 1 к.ч. токайско вино или друго сладко вино. Разбъркайте добре, до получаване на средно гъст сос. Монтирайте по следния начин – в чиния сложете пържения тост, сложете отгоре слайса ябълка, пърженото парче гъши дроб, а най-отгоре сложете половинка смокиня, залейте със соса и като топ поставете парче крема сирене Филаделфия. Гарнирайте с няколко листенца рукола и бейби спанак. А гъшия дроб пригответе по следния начин – на сгорещен тиган сложете малко олио и парченцата гъши дроб – не повече от 2 см дебели. Обърнете ги след 45 сек. от другата страна и извадете. Посолете с морска сол. Нищо повече!

текст: Мариела Нордел
снимки: wikimedia.org, zsuzsaisinthekitchen.blogspot.bg, inerikaskitchen.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)