item_6

Унгарци пуснаха най-скъпото вино в света за 2019 година

08 януари 2020

Унгарските винопроизводители Royal Tokaji предлагат едно от най-скъпите вина в света. То е на стойност 40 000 евро, но производителите казват,  че тяхното ограничено издание декантер Essencia 2008 си струва всеки цент.
Съществуват само 20 от уникалните 1,5-литрови магнум бутилки, проектирани от унгарския художник Джеймс Каркас, 18 от които са пуснати миналата година, разказва CNN.


Продуктът е описан като „най-скъпото вино в света“ към момента на неговото пускане и макар това твърдение да е трудно да се определи количествено, декантърът Essencia 2008 магнум със сигурност е най-скъпото вино, пуснато за продажба през 2019 г.

Всяка от бутилките, тип гарафа, които се предлагат в лакирана черна кутия, е специално издувана на ръка, което означава, че няма две напълно идентични.
Около 11 вече са продадени, така че изглежда Royal Tokaji ще продаде останалите седем преди датата на изтичане на виното – 2300 г.
Еssencia се прави в унгарския винен регион Токай, разположен североизточно от Будапеща, който е популярно еднодневна дестинация за пътуващите, посещаващи столицата. За Essencia се използва само най-доброто грозде от асу (от думата на староунгарски – изсушен), което се приготвя изцяло от сока на плодовете на асу.

„Essencia сама по себе си е чудо на природата“, казва Орси Шенткиралий, унгарски професионалист с унгарско вино от Лондон. „Направата е много трудоемка и изисква много години внимателна работа в мазето“.
Виното достига само до няколко градуса алкохол, но има много естествена сладост. Толкова е богато, че обикновено се сервира на лъжица, вместо на чаша.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)