Уникална LED велоалея свети като „Звездна нощ“ на Ван Гог

Уникална LED велоалея свети като „Звездна нощ“ на Ван Гог

16 ноември 2014

На 12-ти ноември в град Ейндховен бе официално отворена „Ван Гог-Роозъхаарде вело алея”, свързва Ейндховен с градчето Нюенен. Това се случи, след като кметът на Ейндховен – Роб ван Хейзъл, заместник комисарят на Кралския двор – Брихите ван Хаафън-Харкема и създателят на вело алеята, която е истинско произведение на изкуството – Даан Роозъхаарде, символично натиснаха един голям червен бутон.

Уникална LED велоалея свети като „Звездна нощ“ на Ван Гог

Уникална LED велоалея свети като „Звездна нощ“ на Ван Гог

С това бе даден и старта на международната година на Ван Гог (2015). Участъкът от вело алеята, който бе отворен в сряда вечерта е част от 335-километров вело път, който ще свързва културно-историческите обекти свързани с Ван Гог и неговоро родно място – провинцията Северен Брабант. Великият художник е роден на 30 март 1853 година в градчето Зундър, който е разположен почти на границата с Белгия.

led puteka 2

Винсент ван Гог израства в Себерен Брабант. Идеята за вело алеята между Ейндховен и Нюенен е вдъхновена от неговата картина „Звездна нощ” и е разположена между тези две селища, тъй като Нюенен е мястото, на което Ван Гог прес 1885 година рисува първият си шедьовър „Селяни, ядящи картофи” и където водните мелници намират постоянно място в неговите картини. „Ван Гог-Роозъхаарде вело алея” минава между две от мелниците изобразени в неговите творби – „Опветенсе водна мелница” и „Колсе водна мелница” .

текст: Фани Богданова – кореспондент на In Life в Холандия
снимки: studioroosegaarde.net

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)