Уникалният призрачен автомобил на Pontiac от 1939 година (видео)

Уникалният призрачен автомобил на Pontiac от 1939 година (видео)

14 май 2015

Любителите на високи скорости и маниаци на тема „автомобили“ трудно могат да бъдат провокирани, но със сигурност преоткритият модел Pontiac Deluxe Six има всички шансове да го стори.

Уникалният призрачен автомобил на Pontiac от 1939 година (видео)

Идентично копие на свръх оригинала от 1939 г., създаден с непосредствената помощ на химическата компания Rohm&Haas, той впечатлява с абсолютно прозрачна визия, заради която и носи прозвището „призрачният автомобил“.

4

Историята разказва, че построяването му през 30-те години на миналия век е било с основната идея за „визия за бъдещето“, но въпреки това и до днес, той е в „свръх лимитирана“ серия, като през 2011 г. единственото до този момент копие бе продадено на търг за 308 000 долара.

5

Любопитно е, че макар през 1939-1940 г. автомобилът да се превръща в абсолютна сензация на павилиона на General Motors на Световния панаир в Ню Йорк, то близо 100 години по-късно, той си остава не по-малко интригуващ за масовия потребител.

Основният материал, от който е изработен Pontiac Deluxe Six е плексиглас, което позволява с просто око да се видят всичките му съставни части – заради което и всъщност се получава т.н. „призрачния ефект“.

6

За съжаление на ентусиастите обаче, поне за момента все още от General Motors не са обявили дали възнамеряват да стартират масово производство, вероятно защото ценителите, които могат да си го позволят, не са чак толкова много.

8

И все пак, никой не може да ни попречи да си мечтаем как някой слънчев ден профучаваме със 100 км/ч по „Цариградско“ с Pontiac Deluxe Six… поне мечтите са безплатни, нали?!

текст: Митко Попов
снимки: Guiness Records Info

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)