Уникалният спектакъл ORATORIO на немската трупа She She Pop e вече тук

14 ноември 2017

She She Pop – за хората познаващи съвременния театър тези три думи значат много. Като артистичен колектив те се раждат с една основна цел – да дадат възможност на жени да режисират пиеси. През 90-те години в Университета за приложни театрални изкуства в Гисен, Германия мъжете доминират и някой трябва да направи решителната крачка към промяна на статуквото. Без колебание това правят членовете на групата She She Pop – Себастиан Барк, Йохана Фрайбург, Фани Халмбургер, Лиза Лукасен, Мике Матке, Илия Папатодороу и Берит Щумф, начело с творческия продуцент Елке Вебер. Още от първия ден всички те са едновременно автори, драматурзи и изпълнители на своето сценично изкуство. Това, че в колектива са предимно жени, е централна точка в изкуството им и до днес – повече от двадесет години по-късно. Експериментът е другият елемент, който се намира в същността на творчеството им. Резултатът е форма на театър, при която на сцената се вземат решения, начини на говорене и социални системи се тестват, а жестовете на речта и социалните ритуали се опитват, повтарят или отхвърлят.

TON_7172_DxO

И след първия си уъркшоп с български актьори по време на миналогодишното издание на ACT Фестивал за свободен театър, тази година, отново в рамките на фестивала, те ще изградят и покажат у нас новия си проект -  ORATORIO на 14 ноември, вторник от 20.00 часа в Столичен куклен (ул. Ген. Гурко 14). Дни преди да започнат репетициите говорим с She She Pop за мястото на жените в съвременното изкуство и театърът, който от забавление се превръща в политически и социален жест.

Цвета Балийска, Стефан Щерев и още няколко български актцори се включват в този театрален експеримент, за да „разогварят“ за себе си и „другите“ един нов и неповторим начин за притежанието и това, кои сме ние тук и сега.

репортер: Калина Станева
оператор: Иван Цвятков
постпродукция: Деян Дяков
фотограф: Антон Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)