Уранополи – портата на монашеска република Атон

19 юли 2017

Уранополи е портата на монашеска република Атон. Малкото градче се намира на третия ръкав на Халкидики и е едно прекрасно място за отдих и почивка. Уранополи е и отправната точка за поклоннически туризъм до светите места на Света Гора.

Символ на града е византийската кула, която днес е превърната в музей. Уранополи е ново селище, основано около тази кула на земя, принадлежаща на близкия манастир Зигу. След разгрома на Гърция в Гръцко-Tурската война през 1922 година, манастирската земя е иззета и предоставена на гръцките бежанци. Селото първоначално е наречено Просфорион. Първоначално то е бежанско село с 44 бежански семейства и 153 души.

Уранополи е наистина забележителен град, който се намира на границата между човешкото и божественото. Градът свързва Света Гора с останалата част на Гърция. Намира се на 120 км. от град Солун. Входът към Света Гора е разрешен само за мъже, но посетителите могат да направят морска обикалка и да наблюдават изключителната архитектура на манастирите на разстояние 500 метра от бреговете на Атон.

В самия град си заслужава да посетите Кулата, която се намира до пристанището. Наоколо има множество магазинчета и гръцки таверни. Малки криволичещи улички са притегателно място за туристите. Атмосферата е уникална и неповторима. Целогодишно тук се стичат туристи от цял свят, защото Уранополи е притегателно място не само за поклонически туризъм.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)