Уроци по стил (епизод 1): Мъжете и дрескодът

20 октомври 2017

Всички имат нужда от съвети по отношение на стила и облеклото, дори и мъжете. Да, те не прекарват толкова време в чудене какво точно да облекат, не са толкова суетни и разнообразието от видове дрехи и аксесоари при тях може би не е чак толкова голямо, но в същото време, сякаш плуват по- трудно в бурното и неспокойно модно море. Със сигурност, няколко съвета в тази област никак няма да са им излишни, за да могат сомостоятелно или с помощта на специалист да променят изцяло визията си и да се чувстват комфортно.

Да имаш стил и да бъдеш елегантен не изисква много – необходимо е внимание и щипка любопитство. 

За всички любопитни мъже, които не са на „ти“ с модата и които на думите „не носи това“, задават логичния въпрос „а какво да нося?“ е именно настоящият проект на In Life TV- ежемесечни „животоспасяващи“ уроци по стил и елегантност.

В тази нелека задача ще имаме помощник “тежка” категория: както знаем италианците са най-добрите в света, когато става въпрос за елегантност, стил и дизайн, а когато този италианец има 30 години опит на международната модна сцена, то тогава, със сигурност, говорим за сериозен и “тежък” професионалист като г-н Алберто Веделаго. Той започва своята дейност като мениджър в Forall груп, една от големите институции за елегантност „Made in Italy“, към която принадлежи Pal Zileri. Kоординирал e процесите на изработка, на стилизиране и на маркетинг, и е управлявал над 150 магазина на Pal Zileri в цял свят. Този негов опит е продължил 25 години, преди да вземе решението да направи нова крачка и да основе своя бранд ACCADEMYA  /„Академия“/.

Оригиналният моден творец и стилист е приел присърце мисията да популяризира в световен мащаб италианската философия за елегантност. Тази мисия включва и неговите публични и индивидуални лекции, които целят да разкрият технологичните тайни на един персонално ушит костюм, както и предимствата на материалите с високо качество.

Мнозина изискани клиенти вече са го избрали за свой „Maestro di eleganza” като например: Джон Траволта и Ник Нолти.

За нас е чест, че именно той ще бъде съветника на нашата мъжка публика по отношение на стила и елегантността.

12_Alberto-Vedelago-880x586

И така, време е някои тайни да бъдат разкрити…

Днешният епизод е посветен на дрескода.

Понятието произлиза от английската култура преди повече от век. И означава правила за обличане, с които трябва да се съобразяваме в някои случаи. Това са общи указания за участниците в дадено мероприятие и в какви дрехи е необходимо да бъдат облечени на него.
Интересен е фактът, че това понятие се е появило за първи път в Древен Рим или по-конкретно при император Октавиан, който въвел задължително носене на тоги за участниците в събрания на сената. В пурпурен цвят били тогите на сенаторите, а белите туники били за населението
Постепенно с времето дрескода започва да показва принадлежността на човек към определени професионални или културни групи.
В наши дни дрескода в корпорациите поддържа корпоративна култура сред служителите и е важна част от нейния бранд. Тези правила определят в какъв вид сътрудниците да се появят в офиса, на преговори, на прием, на рекламна акция, в командировка, на служебна вечеря.

В допълнение, всички сме получавали покани с посочен дрескод за събитие, които често водят до объркване у по- незапознатите. Получава се така, че ставаме много по- неориентирани в това какво да облечем, когато на поканата има указан дрескод, отколкото когато няма такъв. Започваме да търсим съвети от по-опитните в това отношение познати и приятели.

Разбира се, когато е посочено изискване за определен стил, има и очаквания на домакините, че вие ще се съобразите с него. Това стои като пътеводна светлина в шопинг обиколката ви в търсене на конкретния тоалет.

Ето защо темата за дрескода на различните видове събития винаги ще бъде актуална.

Независимо дали професионалният ви живот изисква от вас да се съобразявате с определен дрескод или сте канени на сватба, чийто дрескод е „Black tie“, предлагаме ви някои основни насоки в изискването за облеклото на различните видове събития.

 редактор: Пепа Попова
oператор: Антон Хариев
постпродукция: Симеон Симеонов

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)