депресия

Учените откриха лесен способ за преборване на депресията

27 февруари 2018

Учени от САЩ откриха лесен способ за преборване на депресията, пише електронния портал EurekAlert.

Специалистите са установили, че употребата на свежи плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти понижават риска от психическо разстройство. Те стигат до този извод след проведен шетгодишен експеримент при който са наблюдавани възрастни хора.

Участниците били разделени на три основни групи съгласно тяхното хранене и диета DASH (Диетичен подход към справянето с хипертония) – средиземноморска, традиционна и западна диета.

Както показват резултатите, рискът от появата на депресия бил по-нисък при тези, хранещи се предимно с продукти от рациона на диетата DASH (плодове, зеленчуци и обезмаслени продукти). Най-високият показател за възникване на депресия се срещал при тези участници, чието хранене повече съответсвало на западната диета с високо съдиржание на червено месо.

По думите на изследователите, тяхната работа не доказва,че диетата DASH води до снижаване риска на психическите разстройства, но определено маркира взаимовръзка.

По-рано учените установиха, че само час гимнастика в седмицата забележимо снижава вероятността от развитието на депресия.

източник: РИА Новости

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)