classroom-2787754_960_720

Ученически стачки ще има днес в повече от 1600 града в над 100 страни

15 март 2019

Ученически стачки с призиви за действия за справяне с климатичните промени са планирани днес в повече от 1600 града в над 100 страни, съобщиха организаторите, цитирани от ДПА и БТА.

Шведската тийнейджърка – екоактивистка Грета Тунберг, вдъхновила ученическите протести в цял свят, беше номинирана от трима политици от норвежката опозиция за тазгодишната Нобелова награда за мир.

От август 2018 г. Тунберг излиза всяка седмица пред парламента в Стокхолм на протест, който се разрасна и вдъхнови многолюдни ученически демонстрации с настояване за глобални действия срещу климатичните промени под лозунга #FridaysForFuture („Петъци за бъдещето“).

„Предложихме Грета за наградата, тъй като климатичната заплаха е може би главният фактор за войни и конфликти. Масовото движение, подето от Грета, е много важен принос към мира“, каза Фреди Андре Йовстегор от Социалистическата лява партия пред норвежкия вестник Ве Ге (VG).

В Туитър Грета написа, че за нея тази номинация е чест и тя е много благодарна.

Вчера младата активистка публикува и следния пост: „1659 места в 105 страни. Утре свикваме ученическа стачка за нашето бъдеще и ще продължим да правим това толкова дълго, колкото е необходимо. Възрастните са добре дошли да се включат. Да се обединим зад науката“.

Снимка: Pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)