Hauschild-Fotodesign, BFF

Учени „запалиха“ най-голямото изкуствено слънце на Земята

05 април 2017

Германски учени „запалиха“ най-голямото изкуствено слънце на Земята, надявайки се то да помогне за създаването на екологично гориво, пише британският в. „Гардиън“, цитиран от БТА.

Експерименталното съоръжение, наречено Synlight, се намира в град Юлих, на 30 км от Кьолн. То представлява 149 свързани филмови прожектора, които могат да генерират светлина до 10 000 пъти по-интензивна от тази на Слънцето, която достига до нашата Земя. Когато прожекторите са концентрирани върху едно конкретно място, температурата, която създават може да достигне до 3500 градуса по Целзий.

Целта на експеримента е да се постигнат оптималните условия за концентриране на естествена слънчева светлина, която да задвижи реакция по производството на водородно гориво. Те действат като топлината на Слънцето се насочва към вода, за създаването на пара, която задвижва турбини, създаващи електричество. „Слънчева светлина“ разглежда възможността подобна схема да работи и за създаването на реакция за отделянето на водород от водни пари, който след това да се използва като гориво за летателни апарати и автомобили. Парадоксалното към момента, е че Synlight използва голямо количество електричество. За четири часа работа Synlight горят ток като четиричленно домакинство за година.

Когато прожекторите са концентрирани върху едно конкретно място, температурата, която създават може да достигне до 3500 градуса по Целзий – два до три пъти колкото температурата на индустриална доменна пещ.

„Ако влезете в стаята, когато е включено, ще изгорите незабавно“, заяви проф. Бернард Хофшмид, директор на Германския космически център, където се намира приспособлението.

снимка: German Aerospace Center

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)