3534-1200x628-resize-quadrant(C)

Учени: Няма връзка между коронавируса и 5G, това просто е невъзможно

06 април 2020

Научната общност осъди конспиративните теории, че технологията 5G помагала за пренасяне на коронавируса.
В социалните медии се появиха видеа, на които се виждат подпалени предавателни мачти за клетъчни телефони в Бирмингам и Мърсисайд, а текстовете излагат въпросните претенции.

Постовете бяха споделени във Фейсбук, Ютюб и Инстаграм заедно с потвърдени свидетелства от стотици хиляди последователи.
Учените обаче казват, че идеята за връзка между Covid-19 и 5G е „пълна глупост“ и е нещо, което биологически е невъзможно.
Медицинският директор на Националната здравна служба на Англия (NHS) Стивън Пауис нарече тези конспиративни теории „най-лошия вид фалшиви новини“.

Конспиративната теория
Мнозина от споделилите поста издигат конспиративни теории, фалшиво претендиращи, че технологията 5G – която се използва в мобилните телефонни мрежи и чиито сигнали се пренасят от радиовълни – по някакъв начин е отговорна за коронавируса.

Тези теории изникнаха най-напред в постове във Фейсбук в края на януари, приблизително когато бяха регистрирани първите случаи на заразени с Covid-19 в САЩ.

Теориите, най-общо казано, вървят в две направления.

В едното се твърди, че 5G потиска имунната система и така прави хората по-податливи на заразяване с вируса.
В другото се издигат предположения, че вирусът може по някакъв начин да се предава чрез използването на 5G технологията.

Тези две схващания са „пълна глупост“, казва д-р Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета на Рединг.
„Идеята, че 5G отслабва имунната ви система, не издържа никаква критика, казва д-р Кларк. Имунната ви система може да отслабне под влиянието на всякакви неща – например ако някой ден сте уморени или пък като цяло не се храните правилно. Тези колебания не са големи, но може да ви направят по-податливи на вируси.

Радиовълните може да нарушат физиологията ви с това, че ви нагряват, което означава, че имунната ви система не може да функционира. Но 5G радиовълните са с ниска честота и изобщо не са толкова силни, че да засегнат имунната система. На този въпрос са посветени много изследвания.“

Също така не е възможно 5G да предава вируса, добавя Адам Фин, професор по педиатрия в Университета на Бристол.
„Сегашната епидемия е причинена от вирус, предаван от един заразен човек на друг. Знаем, че това е така. Дори в нашата лаборатория отглеждаме вируса, получен от разболял се човек. Вирусите и електромагнитните вълни, благодарение на които работят мобилните телефони и интернет връзката, са две различни неща. Различни като тебешира и сиренето“, казва д-р Фин.

Важно да се отбележи друга съществена пукнатина в конспиративните тероии – че коронавирусът се разпространява в градове в Обединеното кралство, където мрежата 5G все още не е разгърната, и в страни като Иран, къдео предстои да се развие тази технология.
Много плашещи истории за 5G циркулираха и преди избухването на епидемията от коронавирус, като например дали 5G представлява риск за здравето. Тези истории обаче бяха опровергани от научни доказателства.

По-рано тази година едно дългосрочно проучване на Международната комисия за предпазване от нейонизиращи излъчвания (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection, ICNIRP) заяви, че няма доказателство, че мобилните мрежи причиняват рак или другите болести.

Но пък невярната информация като че ли се разраства.

Mobile UK – търговската асоциация на британските оператори на мобилни мрежи, заяви, че фалшивите слухове и теории, свързващи 5G и коронавирус, са „обезпокоителни“, а от Департамента по цифровизация, култура, медии и спорт (това е едно от министерствата на Великобритания) неколкократно подчертаха, че няма „абсолютно никакво правдоподобно доказателство за такава връзка“.

Вирусите нахлуват в човешки или животински клетки и ги използват за размножаването си, което предизвиква инфекция. Вирусите не живеят дълго извън живи организми, затова трябва да намерят начин да влязат в тях – обикновено посредством капчици течност при кашляне или кихане.

Геномната секвенция на този коронавирус показва, че той е прескочил от животни върху хора и чак тогава е започнал да се предава от човек на човек.

Превод от ВВС: Славянка Мундрова-Неделчева

Източник: 5G Media

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)