Учени пуснаха в океана робот-риба (видео)

25 март 2018

Специалисти от Масачузетския технологичен институт създадоха робот-риба, който може да плува сред другите риби, без да привлича внимание. Устройството под название SoFi е било изпитано в района на рифа Рейнбоу при Фиджи. По време на изпитанието роботът плувал в продължение на 40 минути на дълбочина повече от 15 метра. Междувременно снабдявал операторите с изображения с висока резолюция и видео.

робот-риба

Снимка: MIT CSAIL

За управлението на апарата специалистите използвали контролер, а сигналите се предавали чрез ултразвукова система. За предаването на командите били използвани вълни с честота от 30-36 kHz.

Операторът може да промени скоростта на движение на робота-риба, да го накара да извърши маневри, да изплува и да се гурне. Според учените това е първият такъв робот, който им е известен и е способен да се движи в три измерения за продължителен период от време. Освен това не му е необходима връзка чрез кабел или друг физически начин.

Снимка: MIT CSAIL

Снимка: MIT CSAIL

Тялото на SoFi е изработено от мек полимер, като източник на захранване е литиево-полимерната батерия, каквато имат някои смартфони. Опашката на робота-риба е оборудвана с две камери, в които се изпомпва вода. Когато една от камерите се разширява в резултат на пълнене с вода, опашката се огъва в една или друга посока. Благодарение на тези движения SoFi плува напред. За една секунда робота-риба преодолява разстояние, равно на около половината от дължината на неговото тяло.

Снимка: MIT CSAIL

Снимка: MIT CSAIL

превод и редакция: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)