Снимка: Facebook

Училище „АБВ“ в Амстердам – безсмъртната българска традиция и дух

26 юни 2018

„Да съхраним българската традиция и обичаи, независимо къде се намираме по света“ – това е основната идея, довела до появата на Сдружение „Българско образование и култура“ в Амстердам, както и на „Първо Българско училище АБВ“ в холандската столица.

Елица Йорданова и Камелия Стефанова (отдясно наляво), Снимка: Facebook

Елица Йорданова и Камелия Стефанова (отдясно наляво), Снимка: Facebook

Техен основател и ръководител е Елица Йорданова от Русе, която се бори за каузата вече пет години, с помощта на своята колежка и приятелка Камелия Стефанова. „Целта винаги е била една и съща – да запазим онази нишка, която свързва децата и поколенията с България, независимо в коя част от света живеят. Да съхраним българщината въпреки трудностите“, признава Елица.

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Тя разкрива, че идеята за създаването на училище „АБВ“ идва през 2012 година, малко след раждането на дъщеря й. Първоначално създава сдружението, което е с амбицията да е единственият социален, културен и образователен център, подпомагащ запазването и предаването на българската етнокултура и духовна идентичност сред имигрантите в провинция Северна Холандия.

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Логично, по негова инициатива се появява и неделното българско училище. То предлага уроци по български език и литература, история и георграфия за деца от 1 до 12 клас, а също така и предучилищни занимания, които да запознаят поколенията с български традиции и обичаи.

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

„Борим се, защото сме наясно, че цели поколения българчета, живеещи тук, имат нужда от място, където могат да се докоснат до българското във всичките му форми“, допълва Елица. Преди броени дни, на 17 юни, училище „АБВ“ навърши 5 години, а ние от In Life, изцяло съпричастни с каузата, му желаем още дълги години да съхранява и развива тази благородна инициатива.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)