„Уют“ на Камен Донев – възгледите на един актьор за народното творчество

06 април 2019

Спомням си първия път, когато гледах на живо Камен Донев. Беше в Сатирата, на култовия вече моноспектакъл „Възгледите на един учител за Народното творчество“. Макар и необременен преди представлението, всъщност не бях със сериозни очаквания, тъй като по това време пиесата съвсем не беше толкова популярна, колкото стана по-късно.

Още след първия четвърт час, магията на Камен ме бе завладяла до такава степен, че буквално забравих къде съм – смях се до сълзи и се забавлявах по начин, по който не го бях правил от години. Просто си има такива актьори – на сцената те грабват с един размах и те оставят без дъх. За съжаление, по време на премиерата на режисьорския му дебют, въпросният „Уют“ съвсем не ме накара да се чувствам толкова уютно.

Уют на Камен Донев

Филмът е типично комедиен, изцяло в битовата стилистика на Камен Донев с тук-там добри попадения сред диалозите, с прекрасни имена в каста начело със самия него… но като цяло е толкова далеч от нивото, което той сам изгради през годините, че няма къде повече. Ракийка, салатка, дебелашки и сексистки хумор… въобще забавление за средностатистическия българин от народните маси, включващо дори и попръцкване за „уют“ тук-там.

Идеята става ясна от самото начало – ироничен поглед върху културния разпад на съвременния българин, при това с визия като на новогодишните програми от 80-те (лека му пръст на Хачо), но реализацията някак определено куца. Разбира се, Камен Донев има и своето оправдание – филмът е направен с изцяло лични негови средства и спонсори на приятелски начала, след като му е отказана държавна субсидия за заснемането.

Камен Донев в Уют

Времетраенето също е абсурдно – близо два часа и половина, което натежава много и ясно показва, че филмът е умишлено разтеглен с излишни диалози, още повече, след като сюжет на практика липсва. Но като заговорихме за това, ето и набързо самата история – две приятелски семейства, които си живеят в идилия, докато едното не печели големия джакпот от тотото.

За да не съм изцяло негативен все пак ще призная, че актьорският състав е изключително добре подбран – Вальо Танев, Стефка Янорова, Албена Колева, Николай Сотиров и компания, но дори и това не съумява да грабне зрителя на своя страна. За мен лично, беше добро попадение точно Захари Бахаров да играе средностатистически идиот, печелещ големия фиш – избор, сякаш целящ допълнителен ироничен ефект.

Уют на Камен Донев

Камен Донев също е изключителен като типичния роден Бай Ганьо – битов алкохолик с просташки хумор, изневеряващ на жена си,  но както сме се убедили вече, подобни образи отдавна му се отдават, особено на театрална сцена.

За съжаление обаче, точно тази магия, за която споменах в началото, отсъства категорично от големия екран и колкото и да ни замерва с „лайна“ Камен Донев от личния си профил, това просто няма как да промени този факт. И в театъра, и в киното има една максима – ако се стигне дотам, че имената да спасяват сюжета, значи нещо сериозно куца.. или както му викахме през 80-те, „повредата на е във вашия телевизор“.

За финал ще спомена още веднъж, че за мен Камен е един от най-гениалните съвременни актьори у нас, но като режисьор има още доста какво да учи. Просто този път възгледите му за народното творчество не съвпадат с моите…

Автор: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)