КТБ

Фалитът на КТБ: 13 млрд. загуби и още 60-100 000 безработни

02 ноември 2014

Само през първия месец след евентуалното закриване на КТБ щетите за държавата ще бъдат за минимум 5 млрд. лева.

Това сочат данните на синдикалисти и на експертите от НПО „Ние гражданите“, което се роди с цел да защити интересите на около 300 000 преки вложители в КТБ и на над 200 000 български граждани, работещи във фирми с депозити, сметки, гаранции и акредитиви в КТБ.

Според техните изчисления между 60 и 100 000 души ще останат без работа, защото много от фирмите, които имат сметки в КТБ ще са принудени или да фалират или да намалят персонала. Според официалните данни в момента в КТБ и Търговска банка „Виктория“ гарантираните влогове възлизат на 3.7 млрд. Депозитите на частните фирми са за над 800 млн. Депозитите на общините и болниците възлизат на 413 млн, а тези на пенсионните фондове и застрахователните дружества на 587 млн.

Според Вера Христова Ахудова, доктор по икономика, председател на НПО „Ние гражданите“ щетите щяха да са минимални, ако бяха взети адекватни решения през месец юни. Тя припомни, че три партии – ГЕРБ, АБВ и Патриотичният фронт по време на предизборната кампания са се обявили за оздравяване на банката. Ахудова призова трите партии да изпълнят обещанието си. Трябва да избегнем най-лошото. В противен случай това ще влезе в учебниците като най-яркият пример какво не трябва да се прави, каза още експертът.

Закриването на КТБ ще доведе до намаляване на производството, съкращения на работни места и намаляване на заплатите. Фалитът на банката означава, че държавата ще получи по-малко ДДС, ще има понижаване на кредитния рейтинг и съдебни дела на вложителите срещу БНБ, Банковия надзор и КФН.

снимка: clubz.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)