dalić i modrić

Фалшива новина се оказа писмото на Златко Далич за дарението на хърватския национален отбор

19 юли 2018

Възхитителното писмо, с което Златко Далич обявява, че хърватският национален отбор дарява 23 милиона евро на детска фондация, се оказа измислено, пише offnews.bg. То беше публикувано от редица хърватски и български медии и предизвика възторг в социалните мрежи, не само заради голямата сума, а и заради острите думи към хърватските политици. В изфабрикуваното писмо се казваше, че футболистите отказват да се снимат с политици и им забраняват да използват успеха им за реклама, защото са корумпирани.

Фалшивата новина тръгва от Фейсбук страницата Hrvatska nogometna reprezentacija. Буквално това означава „Национален отбор на Хърватия по футбол“, че това е официалната страница на Хърватския футболен съюз. Тя обаче се казва Hrvatski nogometni savez и в нея няма такова писмо. По-задълбочена проверка показва, че писмото е социален експеримент, публикуван още в петък от някой си Игор Премужич. Той е публикувал текста в своя Фейсбук профил, като е подсказал, че става въпрос за мистификация. Постът обаче се появява на страницата Hrvatska nogometna reprezentacija без тези подсказки.

Следва лавионообразен ефект, който е подсилен и от факта, че в основата си новината има нещо вярно. На няколко пъти различни различни хърватски футболисти и треньора им обявиха, че ще дарят премиите си от Световното първенство. Става въпрос обаче за значително по-малка сума от споменатите в писмото 23 милиона евро. 23 млн. е цялата сума, която се полага за участието на Хърватия, но по-голямата част от нея отива в Хърватския футболен съюз, така че нито Далич, нито футболистите могат да се разпореждат с нея.

Въпреки обещанията, дадени преди време, към момента няма сигурно свидетелство някой от футболистите или треньорът да е направил дарение.

„Експериментът ми показа, че хората не четат докрай постовете във Фейсбук“, пише Игор Премужич, визирайки това, че в края на текста изрично е посочил, че той е авторът на писмото.

Въпреки, че той прави опровержението си още в събота следобед, вълната от препечатвания продължи и днес, като включва не само хърватски и български, но и редица международни медии.

снимка sportske.jutarnji.hr

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)