fake_news_fb_event_cover

Фалшивите новини – по-бързи от истинските

09 март 2018

Фалшивите новини се разпространяват в интернет по-бързо от истинските, но това се дължи повече на самите потребители, отколкото на програми тип ботове, показва публикувано в сп. „Сайънс“ изследване, цитирано от „Франс прес“и „Ройтерс“ и обобщено от БТА. Екип от Масачузетския технологичен институт е проучил около 126 хиляди новини в периода от 2006 до 2017 година. Те са били и истински, и лъжливи, и пуснати в Twitter от 3 милиона души над 4.5 милиона пъти.

За установяване на разликата между истински и фалшиви новини екипът е използвал изводите на шест независими организации за фактологични проверки. Фалшивите информации обикновено се разпространяват по-бързо и по-обхватно от истинските.

На истинските новини е нужно средно шест пъти повече време да достигнат до 1500 души, отколкото на фалшивите. Според изследователите има 70% по-голяма вероятност една фалшива новина да бъде ретуитната в сравнение с истинска новина.

Това се наблюдава във всички категории информация, но е най-ярко изразено в фалшивите политически новини, отколкото във фалшивите новини за тероризъм, природни бедствия, наука, градски легенди или финанси. Екипът на изследването освен това изтъква, че разликата идва от хора, а не от софтуери за автоматични операции в интернет, известни като ботове.

Ботовете разпространяват по еднакъв начин истинските и фалшивите новини, което значи, че хората са по-отговорни за по-високото разпространение на фалшиви новини. Според изследването това наблягане на фалшивите новини може да се дължи на способността им да изненадват хората повече от истинските новини, защото противоречат на очакванията и представите им.

Установява се също, че Twitter акаунтите, които публикуват фалшиви новини, обикновено имат по-малко абонати, следят по-малко други акаунти и са по-малко активни от тези, които пускат истински новини.

снимка: contaxlaw.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)