Portrait_de_François-Henri_Pinault_pris_aux_journée_de_la_terre_en_2011_à_l'unesco_paris

Фамилията Пино обеща 100 млн. евро за възстановяване на „Нотр Дам“

16 април 2019

„Тържествено ви обещавам, че ще възстановим катедралата. Всички заедно. От утрешния ден (16 април) започва набирането на средства както във Франция, така и извън нейните граници“, заяви президентът Еманюел Макрон. Веднага на призива на президента за набиране на средства откликна собственикът на прочутите модни къщи „Гучи“ и „Ив Сен Лоран“ – фамилията Пино, която обеща 100 милиона евро. Средствата, необходими за цялостното възстановяване на катедралата, ще бъдат предоставени от инвестиционната компания на семейство Пино „Артемида“ (Artemis), съобщи АФП. Глава на фамилията е милиардерът Франсоа-Анри Пино.

Катедралата „Нотр Дам“ в Париж гори от вчера вечерта. През нощта огнеборците са овладели пожара, който вече до голяма степен е потушен, съобщиха агенциите тази сутрин.

Вижте още: Структурата на Нотр Дам е спасена

Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната, дървена конструкция на покрива на „Нотр Дам“, известна като „Гората“, се е срутила от пожара.

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата „Нотр Дам“, са били спасени от избухналия пожар, съобщи агенцията. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на „Нотр Дам“ Патрик Шове.

Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм „ще отнеме години“.

Снимка: Wikimedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)