Столично метро - новите станции

Фандъкова: Готови са първите 7 км. от трета линия на метрото

01 март 2019

„Тунелопробивната машина „Витоша“ приключи работа по 7 км от трасето. До края на годината ще бъдат пуснати още 8 км от метрото на София, които са първата част от третата линия от „Красно село“ до бул. “Владимир Вазов“. Тунелопробивната машина завърши работа по първата част от тунела с дължина 7 км. Общо 88% от дейностите по първия етап от трета линия са изпълнени, продължават довършителните работи по тунелите и метростанциите.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при завършване на работата на тунелопробиванта машина в присъствието на проф. Стоян Братоев, изп. директор на „Метрополитен“ ЕАД.

На събитието присъстваха и председателят на представителството на Европейската комисия за България Огнян Златев и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Столично метро - новите станции

На 27 февруари 2019 г. тунелопробивната машина излезе на крайната ѝ точка – до метростанцията на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Янко Сакъзов“. С помощта на специализираната тунелопробивна машина е изграден 7 км тунел за третата линия на метрото от „Красно село“ до Малък градски театър „Зад канала“. Отделно се изгражда още 1 км тунел до бул. “Владимир Вазов“. Изгражда се и участък от „Красно село“ – „Овча купел“ – „Горна баня“ 4 км и 4 метростанции.

Кметът Фандъкова благодари на целия екип под ръководството на проф. Братоев за работата по метрото.

В момента се изграждат два от четирите етапа на третата линия на метрото в София – „Бул. „Владимир Вазов“ – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ – „Орлов мост“ – НДК – ж.к. „Красно село“ – ж.к. „Овча купел” с дължина 12 км и 12 метростанции, включени в Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 г. Проектът за Етап 1 от Линия 3 включва цялостно изграждане на участъка: „бул. „Вл. Вазов“ – ЦГЧ – кв. „Красно село“ с дължина 8 км и 8 станции, метродепо „Земляне” и доставка на 20 метровлака от фирма „Сименс”. Етап 2 включва трасето: „Кв. „Красно село“ – ж.к. „Овча купел“ – ж.п. линия София – Перник в кв. „Горна баня“ с дължина 4 км и 4 метростанци. Финансират се от Европейския фонд за регионално развитие с местно съфинансиране от Столична община.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)